În parlamentul încercuit de o manifestaţie uriaşă, în prima zi a unei greve generale de 48 de ore împotriva măsurilor de austeritate, ministrul a invocat caracterul crucial al deciziei europene pentru a justifica înăsprirea măsurilor dictate ţării cu începere din 2010 de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Votul asupra acestor măsuri, prevăzut pentru joi, ‘este biletul nostru pentru a participa la negocierea privind viabilitatea datoriei noastre’, a adăugat ministrul grec, care a recunoscut că măsurile respective ‘bulversează planurile de viaţă’ ale multor greci.

El a considerat "fundamental ca ţara să apară săptămâna aceasta la Bruxelles cu o forţă de negociere şi de convingere, pentru a cere o soluţie decisivă în ceea ce priveşte datoria sa (…) şi toate măsurile necesare pentru a relansa economia Greciei".

"Ceea ce trăieşte ţara nu este culmea crizei", ci un efort necesar pentru a evita ceea ce este mai rău, a subliniat Venizelos.

Proiectul de lege aflat în dezbaterea parlamentului, contestat miercuri în întreaga ţară de aproximativ 125.000 de manifestanţi – potrivit estimărilor poliţiei -, prevede noi reduceri salariale, intrarea în şomaj tehnic a 30.000 de angajaţi din sectorul public şi mărirea impozitelor şi deschide calea unor reduceri salariale în sectorul privat.

La Atena, 70.000 de persoane erau în stradă potrivit poliţiei, 200.000 potrivit sindicatelor.
Sursa: Agerpres