Victimele, între care şi o femeie însărcinată, au rămas blocate pe terasa de la etajul al doilea al unei sucursale a băncii Marfin, murind în timpul incendiului din cauza flăcărilor şi a fumului. Alţi circa 20 de angajaţi ai băncii au putut fi evacuaţi, pe ieşirea principală a clădirii. Sucursala bancară, situată pe un bulevard central din Atena, a fost lovită de un obiect incendiar în timpul confruntărilor violente înregistrate între grupuri mici de manifestanţi şi forţele de ordine, în cursul unei greve generale declanşate în luna mai 2010 contra planului de austeritate impus de UE şi FMI în schimbul ajutorului financiar pentru Grecia.

Justiţia i-a condamnat pe cei trei responsabili ai băncii pentru că nu au luat măsuri de securitate suficiente, în special pentru lipsa unei ieşiri de urgenţă din clădire. Conducerea filialei a refuzat, totodată, să le permită atunci angajaţilor să plece mai devreme.

Directorul general de atunci al băncii cipriote Marfin, Konstantinos Vassilakopulos, a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu suspendare pentru omor prin neglijenţă şi la plata unei cauţiuni de 30.000 de euro, la fel ca şi şeful serviciului de securitate al sucursalei. Directorul băncii a primit cinci ani cu suspendare. Un al patrulea acuzat a fost achitat.

Cei trei condamnaţi au făcut recurs şi au părăsit tribunalul în libertate. Autorii incendiului nu au fost niciodată prinşi. Moartea celor angajaţi ai Marfin a îndoliat Grecia, preşedintele Carlos Papoulias apreciind atunci că ţara se află ‘pe marginea păpastiei’. AGERPRES