‘Acesta este cea mai bună ofertă deoarece este singura, este singura ofertă existentă’, a afirmat oficialul elen, care a avertizat: ‘Aceasta este săptămâna critică’.

12 bănci şi investitori, printre care Allianz, AXA SA, Alpha Bank, BNP Paribas SA, CNP Assurances (CNP), Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, EFG Eurobank Ergasias SA, Greylock Capital Management, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA, National Bank of Greece SA, au acceptat să participe la acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe (IIF), ce prevede o ştergere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti din portofoliul băncilor, a anunţat luni IIF.

Uniunea Europeană se confruntă cu primul său test în încercarea de a rezolva criza datoriilor, care durează de doi ani, dacă creditorii privaţi ai Greciei acceptă cel mai mare proces de restructurare a datoriei suverane din istorie.

Deţinătorii de obligaţiuni suverane elene au termen până în 8 martie să semneze acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe.

Luna trecută, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.

Reuşita operaţiunii de ştergere parţială a datoriilor Greciei depinde de răspunsul concret al băncilor, companiilor de asigurări şi fondurilor de investiţii la oferta propusă.
SURSA: Agerpres