‘Miniştrii au aprobat plata celei de-a cincea tranşe din împrumutul prevăzut în prezent pentru Grecia până la 15 iulie, după aprobarea de către consiliul de administraţie al FMI’, potrivit unui comunicat publicat după o teleconferinţă a forumului lor de discuţie, Eurogrupul.

Această tranşă reprezintă în total un împrumut de 12 miliarde de euro: la împrumutul european se adaugă 3,3 miliarde de euro pe care Fondul Monetar Internaţional a promis joi să le deblocheze ‘în curând’.
Ea intră în cadrul primului plan de salvare stabilit pentru Grecia în mai 2010, ce prevede un împrumut total de 110 miliarde de euro pe trei ani, aminteşte AFP.

De asemenea, miniştrii au confirmat că lucrează la un al doilea plan de salvare ce va permite asigurarea finanţării pe termen lung a Atenei, dar fără să promită o decizie rapidă.

‘Modalităţile precise şi gradul de implicare a sectorului privat, şi finanţările suplimentare din surse oficiale vor fi stabilite în următoarele săptămâni’, a mai indicat comunicatul lor.

Împrumutul european face parte din cele 110 miliarde de euro promise Atenei în mai 2010 în cadrul unui prim plan de salvare stabilit de Fondul Monetar Internaţional. Împrumutul va fi deblocat ‘până la 15 iulie, după aprobarea de către FMI’ a plăţii propriei părţi, precizează comunicatul, citat de AFP.

Sursa: Agerpres