Directorul companiei californiene a afirmat că cele trei mari companii informatice, împreună cu altele mai mici, s-au pus de acord pentru cumpărarea de patente de la companiile de software Nortel şi Novell ‘pentru a se asigura că Google nu le obţine’.

Potrivit lui Drummond, scopul planului este de a încasa de la Google 15 dolari pentru fiecare dispozitiv Android care iese pe piaţă cu drept de utilizare a tehnologiei patentate.

‘Un scop este acela de a face mai scumpă pentru producători utilizarea Android faţă de Windows Mobile’, a explicat Drummond.

De la lansarea sa, în 2008, Android a crescut până a ajuns sistemul operaţional cel mai popular din lume pentru ‘telefoanele inteligente’, cu o cotă de piaţă de 48 %, conform datelor pentru al doilea trimestru din 2011 ale firmei de consultanţă Canalys.

‘Peste 550.000 dispozitive Android sunt activate zilnic, printr-o reţea de 39 de producători şi 231 distribuitori’, a subliniat directorul Google.

‘Patentele aveau ca obiectiv impulsionarea inovării, dar, în ultimul timp, sunt folosite ca arme pentru a o stopa’, a mai spus el.

Drummond a explicat că realizarea unui telefon din ‘gama înaltă’ ar putea implica în jur de 250.000 de cereri de patente şi că firmele concurente vor ‘să impună o taxă’.

‘În loc să concureze prin noi caracteristici sau aparate, o fac prin dispute’, a afirmat oficialul Google, care a calificat această strategie drept ‘anticoncurenţială’ şi a avertizat să se va crea o bulă pe piaţa patentelor.

‘Victoria obţinută Microsoft şi Apple la licitaţia pentru lista de patente a Nortel, în valoare de 4,5 miliarde dolari, a fost de circa cinci ori mai mare faţă de preţul estimat’, a subliniat Drummond, care speră ca aceste achiziţii să fie investigate de autorităţile de concurenţă din SUA.

Microsoft, Apple şi Oracle nu s-au pronunţat încă în legătură cu acuzaţiile directorului Google.

Google deţine un redus număr de petente şi intenţionează să-şi dezvolte licenţele pentru a preveni posibile litigii. Recent a achiziţionat o mie de licenţe ce au fost dezvoltate de IBM.
SURSA: Agerpres