Producatorul auto american General Motors a anuntat inugurarea primei sale uzine din Rusia, mizand pe vanzari ridicate pe aceasta piata care promite ca va deveni cea mai mare din lume.

Noua unitate de producatie a GM a absorbit o investitie de 300 milioane de dolari si este situata in apropierea St Petersburgului, alaturi de facilitatile de productie a altor cinci mari producatori auto.

GM a inaugurat fabrica din Rusia in aceeasi zi in care si-a anuntat rezultatele financiare dezastruoase pentru cel de-al treilea trimestru al anului. Astfel, producatorul auto american a inregistrat in perioada mentionata pierderi de 2,5 miliarde dolari, dublu fata de estimarile analistilor.

Constructorul auto a anuntat ca este posibil ca la inceputul anului 2009 sa se afle in imposibilitatea de a-si continua operatiunile din lipsa de lichiditati, daca situatia economica va persista.

„Chiar daca GM va aplica o serie de masuri pentru diminuarea costurilor, lichiditatea estimata pentru 2008 se apropie de nivelul minim necesar functionarii companiei”, au declarat reprezentantii GM.

Cifra de afaceri a scazut in perioada analizata cu 13%, la 37,9 miliarde dolari, cu putin sub estimarile pietei, de 39,41 miliarde. Un impact negativ l-a avut scaderea vanzarilor pe piata din SUA.

In ceea ce priveste noua uzina din Rusia, oficialii companiei au anuntat ca aceasta va produce in primul an 60.000 de unitati Chevrolet Captiva si 10.000 Opel Astra, pentru ca in 2009 sa demareze productia modelului Chevrolet Cruze.

„Am luat decizia de a investi 300 milioane de dolari in uzina din Rusia pentru ca aceasta este o piata foarte importanta pentru noi, avand un potential spectaculos de crestere”, a declarat Carl-Peter Forster, CEO GM Europa.

In zona din jurul St Petersburgului Ford si Toyota detin deja uzine, in timp ce Nissan, Hyundai si Suzuki vor demara productia in cel mai scurt timp.

Sursa: EARTHtimes, CarScoop