Măsura a fost anunțată în aceeaşi zi în care s-a decis prelungirea până în 2013 a restricţiilor impuse pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari cu calificare redusă.
Astfel, din 2012 nu va mai fi nevoie de permisul de muncă obigatoriu pentru absolvenţii de facultate care solicită un loc de muncă corespunzător pregătirii lor, pentru cei care vor începe o pregătire profesională într-o întreprindere şi pentru cei aflaţi în căutarea unui job sezonier.
Totodată, în cazul locurilor de muncă în care pregătirea şi calificarea profesională este una standardizată a fost exclusă verificarea priorităţii. Prin urmare, nu se va mai verifica, mai întâi, dacă pentru acel post vacant există, în Germania, o persoană în căutarea unui loc de muncă.
”Începând cu 2012 va fi mult mai uşor pentru români să lucreze în Germania. Un număr mai mare de oameni – forţă de muncă cu o înaltă calificare, ucenici şi muncitori sezonieri – nu vor mai avea nevoie de un permis de muncă în Germania. Interdicţii privind libera circulaţie a forţei de muncă pentru români vor continua, însă, să existe doar în locurile de muncă unde cerinţele de calificare sunt reduse”, a precizat ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, citat în comunicat.
Prin înlesnirile acordate, România se va apropia şi mai mult de starea de liberă circulaţie deplină, iar puţinele limitări remanente în urma recurgerii la activarea prevederilor tranzitorii până în decembrie 2013 sunt menite să protejeze în Germania şomerii de lungă durată şi persoanele în căutarea unui loc de muncă cu o pregătire profesională slabă de derapajele existente pe piaţa muncii, îndeosebi pe cei din Germania de Est, se mai menţionează în comunicat.