Potrivit Politico, în timp ce Berlinul, care a deținut anul trecut președinția rotativă a UE, susținea achiziția în comun a tututor statelor a vaccinurilor împotriva coronavirusului, Merkel încheia simultan acorduri suplimentare cu producătorii de vaccinuri. Inclusiv cu BioNTech / Pfizer și CureVac, pentru doze suplimentare. Așa că acum achiziționează mai multe vaccinuri, pe care alte țări ale UE nu le-au dorit.

Germania, cu cele 83 de milioane de oameni, a declarat că primește 94 de milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer, 64 de milioane din UE și 30 de milioane dintr-un acord bilateral separat. În plus, Berlinul va cumpăra doze pe care alte țări nu le cumpără, asigurându-și 50 de milioane din cele 160 de milioane de doze ale Moderna, mai mult decât i-ar fi revenit prin împărțirea comunitară proporțională.

Acțiunile Germaniei reprezintă o încălcare tehnică a strategiei de vaccinare

Țările pot alege să achiziționeze mai puține vaccinuri, iar abordarea Germaniei de a cumpăra mai mult pare să prindă teren și la vecini. Franța a început deja să cumpere doze rămase, a declarat Agnès Pannier-Runacher, ministru delegat responsabil cu industria.

Ceea ce trebuie subliniat este însă că acțiunile Germaniei reprezintă o încălcare tehnică a strategiei de vaccinare a Comisiei Europene. Blocul comunitar a fost de acord să aloce vaccinurile anti covid-19 în funcție de populație și să nu discute separat, bilateral, cu companiile cu care negocia asigurarea dozelor de vaccinuri, notează Politico.

Dar un oficial al Comisiei a declarat că respectă „spiritul acordului UE privind vaccinul”, deoarece dozele suplimentare ale Germaniei vor veni după cele care ajung pe filiera UE.

În schimb, Massimo Galli, directorul Centrului de Boli Infecțioase al Spitalului Sacco din Milano, consideră strategia Germaniei drept „greșită și ceva ce nu e plăcut de aflat”. Pentru europarlamentarul olandez Mohammed Chahim este vorba de „naționalism pur al vaccinului”.

Achiziția de vaccinuri făcute de UE este un „dezastru”

Guvernul german a stat săptămâna trecută sub tirul criticilor și pe plan intern. Politicienii și mass-media dau vina pe guvernul federal, în special pe ministrul german al sănătății, Jens Spahn, că nu a reușit să asigure doze suficiente, iar achiziția de vaccinuri făcute de UE este un „dezastru”.

Problema e însă că multe țări UE au pariat că Oxford/AstraZeneca, cel mai ieftin vaccin pe care Comisia l-a asigurat, la mai puțin de 2 euro, va fi primul care va obține aprobarea de reglementare. Și nu au vrut să se bazeze pe vaccinuri mai scumpe, cu tehnica ARNm complicată, afirmă trei diplomați ai UE. Unul dintre ei consideră că Germania a împins țările UE să achiziționeze încă 100 de milioane de doze de vaccin BioNTech în septembrie, după finalizarea discuțiilor inițiale. Țările UE au refuzat, argumentând că vaccinul e prea scump și greu de depozitat. Germania a parafat apoi propria afacere pentru 30 de milioane de doze suplimentare.

Vaccinul BioNTech este al doilea cel mai scump din portofoliul UE, la 12 euro pe doză, în timp ce Moderna este cel mai scump, cu aproape 15 euro, potrivit unei liste de prețuri publicată accidental.

„Nu toate statele sunt într-o formă financiară bună”, a explicat alt diplomat.

Nu se știe clar care țări nu-și vor cumpăra comenzile complete, deoarece nici Comisia, nici Moderna nu au anunțat câte doze comandă fiecare țară. Calculele efectuate de POLITICO indică faptul că mai multe țări din UE ar fi putut achiziționa mai puține doze decât puteau să cumpere.

Polonia, de exemplu, va comanda doar 6,6 milioane de vaccinuri Moderna, în ciuda faptului că este eligibilă pentru peste 13 milioane de doze. Bulgaria a asigurat 500.000 de doze, cu aproximativ două milioane mai puține decât ar fi putut cumpăra.