Germania solicită accelerarea rezolvării problemelor din Balcanii de Vest. Olaf Scholz: Este în interesul nostru

Cancelarul german Olaf Scholz le-a spus liderilor celor șase țări din Balcani care aspiră să adere la Uniunea Europeană că „este timpul să depășim conflictele regionale” și să rămânem uniți în timp ce Rusia duce un război în Ucraina.

Scholz și înalții oficiali ai Uniunii Europene s-au alăturat liderilor din Serbia, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Albania pentru o întâlnire în cadrul căreia se așteaptă să semneze acorduri privind facilitarea acordurilor de călătorie regionale și recunoașterea reciprocă a calificărilor academice. De asemenea, se așteaptă ca aceștia să discute chestiuni legate de energie.

Alăturarea acestor țări la UE este „în interesul nostru”

Scholz a subliniat necesitatea de a îndeplini dorința de lungă durată a acestor țări de a adera la UE, despre care a spus că „este în interesul nostru”.

Dar, în contextul în care săptămâna aceasta au apărut din nou tensiuni între Serbia și Kosovo, el a declarat că națiunile trebuie să depășească problemele care le-au încetinit drumul spre UE și a subliniat „un sentiment de urgență”.

„Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne obligă să rămânem uniți pentru a păstra libertatea și securitatea Europei”, a declarat Scholz. „A sosit momentul să depășim conflictele regionale care continuă de prea mult timp – conflicte care vă divizează și care vă rețin țările pe drumul european.”

„Procesul de normalizare dintre Serbia și Kosovo, în special, trebuie să se accelereze, așa că haideți să facem acest lucru”, a adăugat el. Serbia nu recunoaște declarația de independență din 2008 a fostei sale provincii.

Angajamentul țărilor Balcanice este esențiale

Pe lângă reconcilierea și cooperarea regională, „provocările legate de migrația neregulamentară, corupția și crima organizată sunt chestiuni cruciale pentru noi toți”, a declarat Scholz, adăugând că angajamentul țărilor din Balcani de a alinia politicile în materie de vize cu cele ale UE este „esențial în acest context”.

Germania și alții au făcut presiuni asupra Serbiei, în special, pentru a-și înăspri politicile de intrare, în condițiile în care, în ultimele luni, un număr tot mai mare de migranți au încercat să ajungă în țările mai bogate din Europa de Vest prin Balcani, scrie ABC News, citând France Presse.