În raportul lor bianual, cele cinci institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen), estimează că în acest an Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra o creştere de 1,9%, faţă de un avans de 1,5% cât preconizau în luna aprilie. Pentru 2018, cele cinci institute mizează pe o uşoară accelerare a ritmului de creştere economică până la 2%, faţă de 1,8%, cât estimau anterior. 

De asemenea, institutele economice au apreciat că următorul guvern de la Berlin va putea să se bazeze pe surplusuri bugetare record în următorii doi ani şi ar trebui să profite de acest spaţiu fiscal pentru a reduce impozitele pe venit şi contribuţiile sociale. Conform estimărilor celor patru institute, în acest an excedentul bugetar al Germaniei ar urma să crească de la 26 până la 28 de miliarde de euro, pentru a ajunge la 37,3 miliarde de euro în 2018 şi la 43,7 miliarde de euro în 2019. 

"Având în vedere povara mare pusă pe veniturile din muncă în contextul creşterii veniturilor directe din taxe, accentul ar trebui pus pe reducerea impozitului pe venit. De asemenea, există loc pentru acţiune în domeniul contribuţiilor sociale, care sunt importante pentru muncitorii cu venituri mici", se arată într-un comunicat al Ifo, DIW, IfW, IWH şi RWI. 

În acest comunicat, cele cinci institute au făcut un apel şi pentru reformarea sistemului public de pensii, având în vedere îmbătrânirea populaţiei, dar nu au precizat care ar trebui să fie reformele adoptate. 

Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a exclus posibilitatea majorării vârstei de pensionare la 70 de ani, aşa cum au sugerat unii membri ai partidului său, după ce în mandatul 2005-2009 aceasta a introdus o majorare graduală a vârstei de pensionate de la 65 la 67 de ani până în 2029. 

AGERPRES