Astfel, Germania îşi închide ambasadele în mai multe ţări din Africa de Nord, precum şi în Afganistan şi Pakistan. Pe moment, autorităţile de la Berlin au decis să-şi închidă misiunile diplomatice respective doar pe durata zilei de vineri, 14 septembrie, de teama unor manifestaţii violente după tradiţionala rugăciune de vineri.

Suplimentarea măsurilor de securitate a fost dispusă la birourile fondurilor şi organizaţiilor germane de caritate din străinătate şi mai cu seamă în ţările islamice.

Ministrul de externe Guido Westerwelle şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile împotriva ambasadelor americane din Libia, Yemen, Egipt şi alte ţări musulmane, cerând autorităţilor locale să asigure securitatea diplomaţilor aflaţi în post. Ministrul a mai afirmat că înţelege indignarea credincioşilor musulmani faţă de filmul în cauză, însă a subliniat că acest lucru nu este o scuză pentru violenţe.

Protestele împotriva controversatului film american au început la 11 septembrie, după ce o televiziune din Egipt a difuzat câteva fragmente din film, iar apoi un trailer de 14 minute a fost difuzat pe YouTube.

La 11 septembrie, islamiştii au atacat Ambasada SUA din Cairo, iar mai târziu, în aceeaşi zi, consulatul american din Benghazi, cu grenade şi rachete. Patru reprezentanţi ai ambasadei americane din Libia au fost ucişi, între care ambasadorul Chris Stevens. La 13 septembrie, patru persoane au murit în Yemen în timpul protestelor împotriva filmului antiislamic, alte 200 de persoane au fost rănite în urma a noi proteste la Cairo. Proteste au avut de asemenea loc în Irak, Iran, Israel, Iordania, Sudan şi Tunisia.

Din cauza ameninţării cu un atac terorist, joi a fost evacuată ambasada SUA din Berlin. Alarma a fost falsă, dar poliţia şi serviciile de securitate germane au declarat că în situaţia actuală iau în serios orice avertisment. Neonaziştii germani şi organizaţia lor Pro Deutschland au anunţat că vor organiza o difuzare publică a filmului "Innocence of Muslims" în acest weekend.
Sursa: Agerpres