Guvernul Germaniei a decis să redeschidă termocentralele pe bază de cărbune și petrol

Guvernul de la Berlin a aprobat miercuri, 13 iulie, o reglementare ce permite punerea în funcţiune a termocentralelor pe bază de cărbune şi petrol pentru a economisi gazele naturale, în contextul în care Rusia a limitat livrările de gaze naturale către Germania.

Aceste termocentrale pe bază de cărbune și de petrol, menţinute în rezerva strategică a Germaniei, vor putea funcţiona temporar până la sfârşitul iernii viitoare. Decizia Guvernului face parte din pachetul impulsionat de către Ministerul Economiei şi Protecţiei Climei din Germania, întrucât există riscul ca livrările de gaze rusești să fie sistate, asta dacă Guvernul de la Moscova va decide să se răzbune pe Europa din cauza sancţiunile economice impuse împotriva Rusiei.

„Dorim să economisim gaze acum pentru a ne umple depozitele în perspectiva iernii. Ne vom spori în acest mod precauţiile şi ne vom proteja în faţa unei acutizări a situaţiei actuale pe piaţa energetică”, a explicat miercuri Robert Habeck, ministrul Economiei și Protecției Climatice din Germania.

Potrivit spuselor sale, noua reglementare va permite reintrarea în funcţiune a centralelor care nu funcţionează pe bază de gaze naturale şi care au împreună o capacitate instalată de 4,3 gigawaţi pentru cărbune şi 1,6 gigawaţi pentru uleiuri minerale. Acestora li se adaugă centralele pe cărbune care urmau să fie dezafectate în 2022 și în 2023 şi care însumează o capacitate de 2,6 gigawaţi.

Însă, acum, „obiectivul prioritar de a finaliza renunţarea la cărbune în Germania până în 2030 nu va fi afectat de această măsură temporară”, a precizat Robert Habeck, relatează agenția de presă EFE.

Germania nu va mai cumpăra petrol și cărbune din Rusia

Amintim faptul că Germania este dependentă de materiile prime energetice din Rusia. De exemplu, înainte de izbucniurea războiului din Ucraina, Germania importa 55% din necesarul său de gaze naturale din Rusia. Cu toate acestea, Germania caută acum să își diminueze dependenţa faţă de gazul rusesc, de aceea va înceta achizițiile de cărbune rusesc de pe 1 august 2022 și nu va mai cumpăra petrol rusesc de pe 31 decembrie 2022.

Anterior, Rusia furniza Germaniei 40% din necesarul său de cărbune și petrol, a explicat ministrul adjunct de Finanțe, Joerg Kukies, fiind prezent la Forumul Energetic de la Sydney, găzduit de Guvernul din Australia și de Agenția Internațională pentru Energie.

„Oricine cunoaște istoria conductei de petrol Druzhba, care era deja un instrument al imperiului sovietic asupra Europei de Est, a scăpa de această dependență nu este o chestiune banală, dar este una pe care o vom realiza în câteva luni”, a declarat miercuri Joerg Kukies.

El a adăugat că principala provocare a Germaniei va fi umplerea golului masiv care va rămâne în aprovizionarea cu gaze naturale, după ce țara sa și UE vor renunța la livrările rusești, care se ridică acum la 158 de miliarde de metri cubi pe an.

În plus, Germania se mișcă rapid pentru a dezvolta terminale de import de gaz natural lichefiat (GNL) pentru a contribui la reducerea deficitului de aprovizionare cu gaz.

Joerg Kukies a precizat că Statele Unite ale Americii și Qatar ar putea furniza împreună aproximativ 30 miliarde de metri cubi de gaz sub formă de GNL către Europa, dar că va rămâne un decalaj mare.

„Nu putem pur și simplu să ne dorim ca această problemă să dispară”, a completat Joerg Kukies.