Consumatorii germani vor trebui să suporte prețuri ridicate la gaze timp de cel puțin un an, după ce costurile au crescut vertiginos din cauza reducerilor de aprovizionare din Rusia, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

„Va trebui să suportăm în continuare prețuri mai mari pe parcursul următorului an”, a declarat Habeck pentru dpa. El spera ca prețurile să scadă din nou până la sfârșitul anului 2023, când infrastructura necesară pentru a înlocui livrările de gaze rusești ar urma să fie finalizată, a mai spus ministrul.

Totuși, chiar și atunci nu se aștepta ca prețurile gazelor naturale să scadă sub nivelul din 2021, a mai spus Habeck.

Prețul gazelor naturale nu va scădea prea curând

În cursul războiului rusesc împotriva Ucrainei, livrările de gaze din Rusia – care reprezentau 55% din consumul german înainte de conflict – au fost complet oprite. Acest lucru a dus la un efort major din partea guvernului german de a umple depozitele de gaze ale țării de la alți furnizori înainte de iarnă.

De asemenea, Berlinul a depus eforturi susținute pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze de la blocarea importurilor din Rusia și de la exploziile încă neexplicate ale unor conducte cheie din Marea Baltică care transportă gaze către Europa. Un nou terminal pentru importul de gaz natural lichefiat (GNL) a fost aprobat și construit rapid pe coasta germană a Mării Nordului.

Totodată, guvernul a introdus un plafon temporar al prețului gazelor naturale, al încălzirii și al electricității, menit să ușureze situația consumatorilor și a industriei în fața creșterii rapide a costurilor energiei.

Importanța extinderii infrastructurii de gaze

Robert Habeck a subliniat importanța extinderii în continuare a infrastructurii de gaze.

„Prețurile sunt atât de mari deoarece jumătate din gazul pe care Germania îl consumă a fost tăiat de înghețarea aprovizionării de către președintele rus Vladimir Putin, iar noi nu aveam nicio infrastructură de aprovizionare în afară de conducte.

Dacă vom reuși să ne extindem în continuare în ritmul actual, atunci vom reconecta Germania la piața mondială. Și atunci vom obține, de asemenea, prețuri pe piața mondială care sunt semnificativ mai mici decât cele pe care le avem acum”, a prezis Robert Habeck, referindu-se la construcția terminalului GNL.