Secretarul general al Departamentului Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat că niciuna dintre marile bănci de pe Wall Street nu ar fi supravieţuit în acest an dacă nu ar fi primit ajutoare de la guvern şi a îndemnat instituţiile financiare să acorde bonusuri „mai cumpătat”.

„Este foarte important să schimbăm în acest an modul în care sunt plătiţi aceşti directori executivi, dar şi formele de compensare. Trebuie să punem capăt unei ere a bonusurilor iresponsabil de mari”, a declarat Geithner pentru Bloomberg Television, preluată de agenţia de presă Bloomberg, potrivit Mediafax.

Preşedintele Barack Obama a arătat anterior că bonusurile mari acordate pentru a recompensa asumarea de riscuri excesive de către bancheri se numără printre principalele motive ale celei mai severe crize financiare din ultimii 80 de ani. Administraţia a desemnat în acest an un „ţar al bonusurilor”, care are responsabilitatea de a analiza şi aviza pachetele salariale şi de compensare propuse de băncile şi companiile care au încasat cele mai mari ajutoare de stat.

Goldman Sachs şi Morgan Stanley continuă moda bonusurilor

Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan Chase vor plăti bonusuri record în acest an, potrivit estimărilor analiştilor. Recordul Goldman Sachs a fost stabilit în anul 2007, când banca a acordat în total angajaţilor bonusuri de 20,2 miliarde de dolari, sumă din care face parte şi pachetul salarial de 68,5 milioane de dolari obţinut în acel an de directorul general executiv Lloyd Blankfein.

Blankfein a declarat pentru revista Vanity Fair, într-un articol publicat în această săptămână pe internet, că Goldman Sachs ar fi supravieţuit crizei financiare şi pe cont propriu, fără ajutorul guvernului.

Actualul preşedinte al băncii, Gary Cohn, a confirmat părerea exprimată de Blankfein. „Cred că nu am fi eşuat. Aveam bani gheaţă”, a spus Cohn.

„Întregul sistem financiar risca prăbuşirea”

Geithner i-a contrazis însă sâmbătă pe cei doi, arătând că întregul sistem financiar risca prăbuşirea la apogeul crizei, inclusiv giganţii de pe Wall Street.

„Niciuna dintre aceste bănci nu ar fi supravieţuit dacă guvernul ar fi stat cu mâinile în sân, lăsând criza să-şi facă de cap. Întregul sistem financiar din Statele Unite şi toate marile instituţii de credit din ţară, chair şi micile bănci regionale, se aflau la acel moment pe un traseu clasic de eşec bancar”, a declarat Geithner.

Goldman Sachs, a cincea bancă din SUA după active, a acceptat la finele anului trecut un pachet de sprijin guvernamental de 10 miliarde de dolari, finanţat de Departamentul Trezoreriei din fonduri publice.

Banca a rambursat deja banii, cu tot cu dobândă, ca şi companiile concurente Bank of America, JPMorgan Chase şi Morgan Stanley, notează Bloomberg.

Geithner apreciază că „cea mai mare parte” a banilor acordaţi drept sprijin sistemului bancar prin Troubled Asset Relief Program vor fi rambursaţi.

„Anticipăm că vom încasa plăţi de 175 miliarde de dolari de la bănci până la finele anului viitor”, a arătat Geithner la Bloomberg Television.

Purtătorul de cuvând al Goldman Sachs, Luvas von Praag, a declarat că banca recunoaşte că ar fi dat faliment dacă sistemul financiar s-ar fi prăbuşit.

SURSA: Mediafax