Românii care sunt asiguraţi în sistemul de asigurări de sănătate ar putea avea de acum înainte acces la toate decontările făcute în numele lor de către CNAS pe anul precedent. Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, de către Camera Deputaţilor. Legea va merge acum la preşedintele Iohannis pentru promulgare.

Mai precis, pacienții ar putea avea acces la lista cu deconturile efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul.

Lista cu decontările va putea fi accesată prin intermediul dosarului electronic al pacientului. Proiectul de act normativ prevede: “La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, comunică în termen de 45 de zile persoanei lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora.”

Deputatul USR Tudor Pop, iniţiator al proiectului, spune că propunerea sa a fost “o propunere legislativă care deschide un front de luptă impotriva corupţiei din sistemul de asigurări de sănătate, oferind asiguraților acces la absolut toate cheltuielile decontate in numele lor […] Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate și nu pe îngrijirea pacienților. Mi-aș fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, așa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari și incapacitatea administrativă de a face acest lucru.”