‘S-a aprobat modificarea ordonanţei care se referă la înfiinţarea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare. De fapt, se transpune directiva europeană 14/2009. Astfel, se majorează nivelul garanţiei pentru depozitele bancare de la 50.000 de euro la 100.000 de euro. De această ordonanţă beneficiază atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care au constituite depozite în sistemul bancar’, a spus Ialomiţianu.

Ministrul a subliniat că guvernul garantează prin sistemul bancar depozitele bancare ale persoanelor fizice şi juridice, însă acest nivel este unul minim, respectiv 100.000 de euro, băncile având posibilitatea să mărească această garanţie pentru a atrage cât mai mulţi bani în sistemul depozitelor bancare.

Ialomiţianu a adăugat că fondul de garantare se va suplimenta prin cotizaţia în parte a instituţiilor de credite, iar această cotizaţie este o cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit.

Potrivit ministrului Finanţelor, va fi şi un impact negativ asupra bugetului din 2012, acesta fiind estimat la 590 de milioane lei.

‘Vreau să anunţ Consiliul Fiscal că noi respectăm Legea responsabilităţii fiscal-bugetare pentru că, prin modificarea Codului fiscal prin ordonanţa de urgenţă de săptămâna trecută, avem impact pozitiv prin accize, prin impozitul de 3%. Deci, am respectat Legea responsabilităţii fiscale’, a conchis Ialomiţianu.
SURSA: Agerpres