Punctul culminant al unei cariere pentru mulţi angajati ambiţioşi, este jobul de CEO. CEO-ul este liderul global al companiei, persoana care are responsabilitatea finală vizavi de rezultate şi performanţă. Există mai multe aspecte diverse ale acestui loc de munca – CEO, fiecare la fel de important. Cu responsabilitate faţă de consiliul de administraţie, direcţia societăţii şi răspundere faţă de acţionari, angajaţi şi clienţi deopotrivă, jobul de CEO-ul poate fi foarte dificil.

Redacția Capital a ales 10 dintre cei mai buni oameni din România care se află în poziția de CEO, printre care: Serghei Bulac, CEO Rds&Rcs, Horia Cardoș, CEO Agroland, Calin Costinaș, director general adjunct Profi, Cătălin Crețu, CEO Visa, Paul Drăgan, CEO Mc Donald’s, Carmen Petcu, CEO DeLonghi România, Marian Pîrvu, CEO Wetterbest, Gabriel Stanciu, CEO Pehart, Alexandru Stânean, CEO Teraplast și nu în ultimul rând, Laura Țeposu, CEO Libris.

Trei dintre cei nominalizați au foat evidențiați pentru reușitele din ultimul an.

Călin Costinaș – Profi

Călin Costinaș ocupă funcția de Director General Adjunct în cadrul companiei Profi, unul dintre cei mai mari retail-eri din România. Prin poziția sa în companie, Călin Costinas a reușit să remodeleze și să redefinească conceptul magazinelor Profi din România. Sub conducerea sa compania s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat. Astfel, a ajuns de la 67 de magazine la peste 1500 si de la 1000 de angajati, la peste 26.000.

Pentru Călin Costinaș a ridicat diploma Gabriel Pâslaru care a declarat: ” O echipă care de mulți ani funcționează împreună scriind povestea Profi, de curaj, încredere și creativitate. Dacă la începutul anului 2000 erau 67 de magazine, am ajuns în ultimii ani să deschidem câte 200-250 de magazine. Știți și voi ce înseamnă asta din punctul de vedere al aprobărilor.

Credința că magazinele de retail modern nu își au locul doar în marile orașe, ci și în afara lor a explicat creșterea Profi și a fost  de succes. Am ajuns la peste 25.000 de angajați în momentul acesta, motiv pentru care dl. Costinaș este premiat”.

Cătălin Crețu – VISA

Cătălin Crețu este CEO al VISA România, iar sub conducerea sa țara noastră a intrat în primele 15 state de pe glob care au adoptat serviciul „Tap to phone”. Este o inovație marca Visa, implementată în România cu speranța că plățile digitale se vor putea realiza mult mai ușor în mediul rural, prin intermediul tehnologiei NFC. Țările de care Cătălin Crețu este responsabil au înregistrat unele dintre cele mai bune evoluții în domeniul plăților cu cardurile Visa din Europa.

La înmânarea diplomei, Cătălin Crețu a spus: ”Este un premiu drag, îmi face deosebită plăcere să-l accept, pentru că recunoaște eforturile echipei locale VISA în a susține Marile Afaceri Mici. Ei nu au branduri incluse în studii mondiale, ei sunt brandul afacerii lor. Nu au fonduri de investiții, au clienți fericiți și familie. Nu au departamente de HR și marketing, au clienți și familie. Au fost afectați puternic de pandemie, au descoperit vânzările online și alte multe soluții pentru a-și menține operațiunile.

Câți dintre acești oameni nu au descoperit vânzările online în această perioadă? Am reușit să introducem un software prin care orice telefon android poate să plătească cu cardul. Am reușit să utilizăm forța întregului portofoliu VISA pentru a obține oferte extraordinar de bune pentru toți acești oameni cu afaceri mici. VISA a susținut digitalizarea a peste 28 de milioane de IMM-uri la nivel internațional”.

Alexandru Stânean – Teraplast

Alexandru Stânean este CEO-ul companiei TeraPlast și în același timp este omul datorită căruia firma pe care o conduce a reușit să realizeze anul trecut investiții de 33 de milioane de euro. Printre ele se numără și Fabrica de ambalaje biodegradabile, dar și demararea construcției unei noi unități de sisteme din polietilenă.

Tot anul trecut a fost majorată semnificativ capacitatea de procesare a TeraPlast Recycling. Astfel, Teraplast a ajuns cel mai mare procesator de polimeri din Europa Centrală și de Est.

CEO-ul TeraPlast a declarat: ”Cred că acest premiu recompensează munca tuturor celor 970 de colegi din grupul Teraplast care, de-a lungul ultimilor 4 ani, au fost cei care au facilitat investirea a 200 milioane de lei în noi fabrici și proiecte. Avem acționari care au fost de acord să investim aceste sume foarte mari pentru a ne dezvolta.

Au acceptat să nu primească dividende și să contribuie prin deciziile lor la dezvoltarea societății. Dacă ar fi mai multe companii ca grupul Teraplast am vedea o economie mult mai industrializată și am putea fi unul dintre motoarele industrializării la nivel european”.