Acer Iconia, laptopul dual-screen al producătorului taiwanez, a câștigat anul acesta premiul Last Gadget Standing la Consumer Electronic Show din Las Vegas.
„Iconia Touchbook dovedește din nou faptul că Acer dezvoltă și reinventează concepte IT“, a declarat în momentul respectiv Bogdan Iftemie, directorul de vânzări al Acer România. Deși nu este cazul unui nou concept (primul notebook cu dual-screen fiind un Toshiba Libretto, care între timp a ieșit din fabricație), Iconia reușește să convingă că laptopul poate fi utilizat la fel ca un smartphone cu touchscreen de ultimă generație. Evident, la o scară de mărime incomparabilă.
„Notebookul nostru cu două ecrane de 14 inci reprezintă soluția perfectă pentru navigarea pe internet, deschiderea de materiale multimedia și lucrul cu aplicații de productivitate, oferind o experiență vizuală unică“, a mai spus Bogdan Iftemie. Declarație care condensează foarte bine principalele calități ale Iconia și în care se poate observa că nu se amintește de tastatură, mai exact de scris documente mari, așa cum scrie un jurnalist. Indiferent cât de bine răspunde la atingere, o tastatură virtuală nu se compară cu una fizică atunci când trebuie să scrii mult și repede.
Renunțăm la mouse?
Laptopul, importat de ELKOTech România, costă 6.000 de lei (circa 1.400 euro). Preț care îl situează în categoria laptopurilor premium. Ceea ce poate însemna și că nu vor fi comercializate foarte multe unități (prima tranșă importantă a fost epuizată totuși înainte de a ajunge în magazine).
Laptopul este echipat cu un procesor Intel Core i5 480M, 4GB memorie, un HDD de 640GB și, evident, două ecrane LED TFT de 14 inci cu rezoluție de 1.366 x 768 pixeli fiecare. Și este echipat cu Windows 7 Home Premium pe 64 de biți. Nu are însă placă video, ci se bazează pe capacitățile Intel HD Graphics integrate în procesor. Motiv pentru care Windows Experience Index îl notează doar cu 3,9 puncte din maximul de 7,9. Notebookul rulează totuși fără probleme filme HD. La jocuri nu l-am testat, însă este clar că nu va putea fi folosit prea bine acolo unde ai nevoie de taste. Comenzi la care nu ai când să te uiți în timpul jocului. Dacă tot suntem la capitolul „deficienţe“, trebuie să pomenesc și de absența unui accesoriu gen „docking station“, care să permită ținerea pe birou a laptopului cu partea din spate mai ridicată. Cu o greutate de 2,8 kilograme, Iconia nu este ușor de plimbat sau ținut în brațe. Iar ca să eviți să stai tot timpul drept lângă birou pentru a putea vedea clar și ecranul orizontal, ar fi bun un accesoriu.
Aplicații configurabile
Altfel, este într-adevăr o plăcere să te dai pe net, mai ales prin aplicația „Gesture Editor“, care este configurabilă pentru fiecare utilizator în parte. Aplicația Acer Ring face o legătură directă cu TouchBrowser, SocialJogger, TouchPhoto și altele. Am și editat câteva poze cu Iconia (nu ceva complicat, doar modificări simple), însă durează ceva până te obișnuiești cu ecranele tactile astfel încât să nu mai folosești un mouse. Pe care eu nu m-am putut abține să nu îl folosesc.
Bateria cu patru celule nu a rezistat la mai mult de trei ore de utilizare. De înțeles pentru un laptop cu două ecrane. Greutatea și durata scurtă de viață a bateriei te cam leagă de birou când folosești Iconia. Laptopul rămâne însă unul dintre cele mai impresionante gadgeturi pe care le-am văzut, iar cele două ecrane îl transformă într-un ajutor excelent pentru cei care au nevoie de mai multe ecrane.