Gabriela Firea îl acuză pe Nicușor Dan că se laudă cu munca ei

Gabriela Firea a transmis miercuri, 15 noiembrie 2023, un mesaj pe Facebook despre recentele declarații ale lui Nicușor Dan. Acesta a declarat marți, tot pe Facebook, faptul că Bucureștiul a atras în ultimii 3 ani fonduri nerambursabile de aproximativ 4 miliarde de lei. Acestea au fost utilizate pentru proiecte de dezvoltare a Capitalei.

Gabriela Firea vine cu un răspuns la aceste „laude”. Ea consideră că primarul general se laudă inclusiv cu munca ei. Firea spune că în mandatul ei Primăria Capitalei a atras 1 miliard de euro, fonduri europene nerambursabile. Fostul primar general ia cuvintele actualului primar drept „o sfidare”.

„1 miliard de euro, fonduri europene nerambursabile, a fost atras de Primăria Capitalei, în mandatul meu ca primar general. Sunt fapte concrete pe care nu le poate șterge nimeni, bani investiți în București pentru confortul cetățenilor. Cel mai ușor este să te lauzi cu munca altcuiva. N-am făcut asta niciodată și nici nu mă voi preta la a confisca pentru voturi munca oamenilor. Lauda de ieri a primarului general, privind fondurile nerambursabile atrase în mandatul său, este o sfidare nu la adresa mea ci față de toți oamenii de bună credință care au muncit enorm în mandatul meu de primar general”, a transmis pe Facebook Gabriela Firea.

300 de milioane de euro pentru reparațiile conductelor de termoficare

Firea menționează că au fost necesari aproape trei ani de muncă pentru a obține suma de aproximativ 300 de milioane de euro destinate reparațiilor esențiale ale conductelor de termoficare. Fostul primar general susține că proiectul a fost unul complex, care „nu putea fi lucrat pe genunchi și peste noapte”.

„Proiectul depus la Comisia Europeană a fost extrem de complex și nu putea fi lucrat pe genunchi și peste noapte. Cu atât mai mult nu putea fi lucrat într-o lună de la preluarea mandatului, pentru că doar atât timp i-a luat primarului general să-și pună semnătura pe contractul de finanțare ținut la sertar de principalul său susținător, un om politic de tristă amintire”, potrivit ei.

Gabriela Firea a vorbit și despre proiectul de achiziție a celor 100 de tramvaie noi. Omul politic susține că el a fost demarat la finalul mandatului său.

„Cât privește banii europeni pentru achiziția celor 100 de tramvaie noi, nu cred că a uitat cineva întreaga epopee. Știe orice bucureștean că licitația a fost demarată și finalizată în mandatul meu, că am semnat contractul și, la fel ca la termoficare, a fost ținut la sertar și returnat pentru două virgule în plus doar ca să-l semneze actualul primar general, să și-l treacă în portofoliu. Nu-mi place lauda de sine, dar e bine ca bucureștenilor să li se spună adevărul. Când am ajuns primar general, de atragerea fondurilor europene se ocupa o mâna de oameni. Am înființat o întreagă direcție care a reușit lucruri fantastice într-un timp scurt”, adaugă Firea.

Firea oferă lămuriri despre proiectul Glina 2

Gabriela Firea a profitat de ocazie pentru a se lăuda la rândul său pentru reușitele din mandatul de la Primăria Capitalei. Ea spune că proiectul Glina 2 era blocat în momentul când ea a devenit primar general. Ea amintește că a semnat în 2017 ordinul pentru demararea „celui mai mare proiect de mediu din România, cu o valoare de aproximativ 390 de milioane de euro”.

„În septembrie 2017 am semnat ordinul de începere a celui mai mare proiect de mediu din România, cu o valoare de aproximativ 390 de milioane de euro, finanțat prin POIM 2014 – 2020. În domeniul transporturilor, Primăria Capitalei a obținut în mandatul meu, finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional și de la Fondul de Mediu, pentru 14 proiecte de achiziție a unor noi mijloace STB – autobuze hibrid, autobuze electrice si tramvaie – și de modernizare a 1,1 km cale dublă linie de tramvai pe Bd. Vasile Milea, pe traseul liniilor de tramvai 1 și 10, în valoare totală de 370 milioane euro, din care 276 milioane de euro nerambursabili.

Lucrările de modernizare a sistemului de canalizare din Capitale și extinderea rețelei de apă potabilă au fost finanțate cu aproape 83 de milioane de euro fonduri nerambursabile atrase până în 2020″, încheie Firea.

Iată și postarea care a stârnit controversele: