Roman Ostriakov, în vârstă de 30 de ani, încercase să fure în 2011 cârnaţi şi două bucăţi de brânză al căror cost total era de 4,07 euro, într-un supermarket din Genova, scrie Corriere della Sera.

Reperat de un client care a alertat gardienii, el a fost condamnat la şase luni de închisoare şi o amendă – virtuală, date fiind condiţiile sale foarte precare – de 100 de euro.

Parchetul a făcut apel, cerând o pedeapsă mai uşoară pentru că tânărul nu furase de fapt hrana, ci doar încercase să o facă. Curtea de Casaţie l-a achitat în final.

'Condiţia acuzatului şi circumstanţele în care a luat alimentele demonstrează că el a luat puţină hrană pentru a face faţă unei exigenţe imediate şi, cum nu putea trăi fără să mănânce, a acţionat în stare de necesitate', a justificat jurisdicţia supremă italiană, potrivit ziarului.

Publicaţia a relevat, de asemenea, ironia situaţiei judiciare în Italia, unde o tentativă de furt de 4,07 euro trebuie să treacă prin trei niveluri ale justiţiei – prima instanţă, apelul şi casaţia – cu toate cheltuielile pe care acestea le presupun, până să ajungă la sentinţa finală.AGERPRES