Chiar dacă multe persoane se plâng de faptul că fumatul va fi interzis în locurile publice, în țara noastră, o altă țara europeană dorește să ia măsuri mai drastice, informează bn24.ro. Potrivit vicepreședintelui celui mai mare sindicat al medicilor din Belgia, sănătatea copiilor este pusă pe primul loc, iar de aceea, cea mai bună variantă este interzicerea fumatului în locuințe.

Copiii sunt cei mai vulnerabili la tutun, sunt victimele frecvente ale infecțiilor respiratorii, iar când stau într-un mediu de fumători sunt într-un și mai mare dezavantaj. În acel moment aceste infecții se agravează și devin mai greu de tratat”, a transmis Roland Lemye pentru a-și explica scrisoarea deschisă publicată în cotidianul Le Soir.

Liderul sindicatului medicilor a transmis și faptul că nu îi va fi foarte greu să facă în așa fel încât o astfel de lege să fie adoptată în Belgia, deoarece are parte de suficientă susținere.

„Eu nu mă exprim în sensul unei interdicții. Este vorba mai degrabă de dreptul copiilor de a trăi într-un mediu fără fum. Copiii ar trebui să poată să ajungă acasă și să se joace fără să inhaleze fum. Acolo unde ei stau de obicei, în camera de dormit sau atunci când sunt în mașină”, a spus Roland Lemye.

Acesta a mai transmis și faptul că este foarte greu de verificat și sancționat dacă cineva fumează în prezența unui copil.

Cred că este nevoie în primul rând de convingere, presiune și pedagogie, înainte de a sancționa. E același lucru ca într-un caz de maltratare. Dacă bați un copil acasă, va fi greu să găsești pe cineva care poată depune mărturie în sensul acesta. Dar dacă existe probe externe care demonstrează asta, i-am putea face o vizită acasă cu Asociația Națională pentru Copii (n.r. ONE Belgia). Este o speță în care aceasta poate acționa prin consiliere și presiuni”, a mai precizat Roland Lemye.

Cele mai dure legi anti-fumat sunt în Melbourne sau Tokyo, acolo unde este interzis complet fumatul în apropierea instituțiilor publice sau de sănătate, în parcuri, pe plaje sau în anumite cartiere.

Te-ar putea interesa și: