De când scriu această rubrică primesc tot felul de sugestii sau recomandări de locuri “unde se mănâncă bine” în București. Multe dintre ele sunt pur subiective sau interesate și dacă nu excelează în nici unul dintre criteriile pe care le-am stabilit de la început (mâncare, ambianță și serviciu) nu ajung să fie incluse printre recomandările revistei Capital. Uneori mai am și surprize plăcute.
Restaurante aflate cumva departe de drumurile mele obișnuite prin oraș, unde găsesc o mâncare bună și oameni care știu să-și trateze clienții cum se cuvine. Și mă bucur să găsesc tot mai multe afaceri de familie, făcute cu bani puțini, dar cu mult suflet, unde te simți ca acasă și unde mâncarea și prețul plătit pentru ea te îmbie să revii dacă mai ai drum pe acolo.
Recent  am aflat de un loc pe Pache Protopopescu “unde se mânăncâ vită foarte bună la prețuri mai mult decât decente”.  Recomandarea era făcută de un gurmand eminamente carnivor, care era absolut încântat de descoperirea lui.
Spun “descoperire” pentru că nimerise absolut întâmplător acolo, în condițiile în care a trecut de nenumărate ori pe acel bulevard fără să remarce restaurantul cu pricina. Locul se numește Special Steaks House și se învecinează de doi-trei ani înțeleg, cu liceul Mihai Viteazul.
Vizita la Special Steaks a fost o surpriză plăcuta. La prima vedere, un restaurant modest, întunecat, cu decoruri destul de sumbre în interior și cu o terasă mică fără prea multă verdeață în spate. Prima impresie este de obicei decisivă. Când am intrat acolo mi-am spus că nu pot să aștept mare lucru de la bucătăria lor.
Pe de altă parte nu am putut să nu remarc faptul că locul era destul de plin pentru o seară de vară. Iar pe terasa cea mică abia dacă am găsit o masă.
La îndemnul prietenului meu, am ales să mănânc o friptură de vită obișnuită cu cartofi copți și o banală salată de varză. Excelent! Apoi am vizitat din nou locul însoțit de un alt amic care a făcut din friptura de vită o religie și vizitează frecvent mai toate steak house-urile din oraș. Când a intrat acolo și a văzut prețurile din meniu și-a declarat cu aplomb îndoiala că vom mânca ceva bun.
Însă la final a recunoscut că raportul calitate-preț este mai mult decât rezonabil. Două săptămâni mai târziu mi-a dat un sms sa-mi mulțumească mărturisind că le-a mai trecut de câteva ori pragul.
Special Steak House pare a fi o afacere de familie. Am văzut că locul este atent monitorizat de o doamnă care stă cu un laptop în față, cu un ochi pe ecran și un altul la ospătari, și periodic îi face atenți dacă un client sau altul are nevoie de asistență. Apoi am aflat că mai au și alte locatii in Bucuresti, una la AFI Palace si alta in magazinul Unirea. Nu stiu cum sunt acelea, insa Special Steaks House de pe Pache Protopopescu e un restaurant care face banii pe care îi lași acolo și e unul dintre restaurantele de pus pe listă atunci cand vreți să mâncați o friptură bună, fără alte pretenții inutile și costisitoare.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La început merită să încercați ciorba de fasole cu coaste afumate (9 lei) sau o supă clară de pui (8 lei) dacă vreți să vă păstrați pentru friptura de la felul doi. Fripturile sunt împărțite pe zona de proveniență și pe dimensiune. O friptură din vită românească “S” de 300 de grame costă 52 de lei. Vita americană pe care am încercat-o noi și ne-a plăcut foarte mult la același gramaj și costă 72 de lei.
Lista de garnituri este destul de generoasă, însă vă recomand cartofii copți cu rozmarin și usturoi (7.5 lei). Dacă nu vă place vita, în meniu găsiți și alte tipuri de fripturi, de porc, de pui sau de curcan. De asemenea puteți să încercați felurile de mâncare făcute la wok cu vită, înăbușită în unt cu mărar, busuioc și orez picant (30 de lei) sau pui cu sos dulce-picant și orez cu soia (19 lei). La desert aveți de ales între un mouse de ciocolată sau un tort krantz cu nucă (13 lei).
Lista de vinuri este destul de mare, însă vă recomand să încercați un vin chilian la friptura de vită, precum Cono Sur Carmenere sau Chardonnay El Emperador

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Legendă:
Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Special Steaks House
Pache Protopopescu nr. 60
031 432 74 29www.specialsteaks.com