La frigiderele cu dezghetare automata, vaporizatorul (agregatul de racire) este montat in exterior, lipit de peretele din spate. Functionarea compresorului este comandata de un termostat, care in momentul in care sesizeaza scaderea temperaturii peretelui sub zero grade Celsius, opreste agregatul frigorific. Gheata care s-a depus se topeste, apa rezultata fiind colectata si eliminata printr-un orificiu pe o tava situata deasupra compresorului, de unde se evapora. Fenomenul este ciclic, ceea ce face ca in interiorul frigiderului sa nu se produca depuneri de gheata. In acest mod, nu mai este necesara oprirea periodica a frigiderului pentru dezghetare. Din pacate, acest sistem nu poate fi aplicat si la compartimentul de congelare a alimentelor, unde in timp peretii se vor acoperi cu gheata, dezghetarea acestuia fiind obligatorie. Indiferent de marca, modul de functionare a acestor tipuri de frigidere este identic.
O varianta imbunatatita a combinelor frigorifice prevazute cu dezghetare automata o reprezinta dotarea acestora cu doua compresoare, ceea ce permite functionarea independenta a celor doua componente: congelatorul si racitorul. Avantajul consta in posibilitatea opririi frigiderului daca suntem plecati in concendiu, lasand in functiune numai congelatorul. Sistemul dual conduce la prelungirea duratei de functionare a turboagregatelor, solicitarea lor fiind in acest caz mult redusa.
Cel mai performant sistem il reprezinta la ora actuala racirea cu ajutorul unui curent de aer. La aceste aparate, denumite „no frost”, este exclusa formarea ghetii atat in interiorul compartimentului racitor, cat si al congelatorului. Functionarea acestora se realizeaza in modul urmator: aerul este circulat fortat peste serpentina de racire, situata intre cele doua compartimente, congelator si racitor. Gheata formata pe serpentina de racire este topita cu ajutorul unei rezistente electrice si eliminata din frigider.
Ciclul inghet-dezghet este mult mai scurt decat in cazul sistemului cu decongelare automata, temperatura din interior pastrandu-se practic constanta. Avantajele acestui sistem, pe langa faptul ca elimina neajunsul depunerilor de gheata, sunt ca asigura o temperatura uniforma in intreg spatiul si o racire rapida a alimentelor. De mentionat ca in congelator pachetele nu se vor lipi unul de altul, ceea ce reprezinta o facilitate apreciata de gospodine. Singurul dezavantaj provocat de circulatia continua a aerului il constituie deshidratarea rapida a alimentelor. Din acest motiv tot ce este introdus in frigider trebuie invelit in folie protectoare, pentru fructe si legume existand un compartiment special, etans. Aceste tipuri de frigidere nu necesita dotarea cu doua compresoare.
Modul de constructie a unui frigider poate fi monobloc, cu o singura usa, sau sub forma unei combine frigorifice, cu usi separate pentru congelator si frigider. Un model aparte sunt combinele frigorifice americane, cu capacitati mari, de peste 500 litri, la care usile sunt montate una langa alta, „side-by-side”.
Clasificare
Inscriptionarea frigiderelor este facuta conform unor standarde internationale,
astfel incat la o singura privire putem identifica clasa din care face parte. Clasificarea se face de la o stea la patru.
* Temperatura minima – 60C – alimentele pot fi pastrate maximum doua zile
** temperatura minima -120C – Termenul maxim de pastrare nu trebuie sa depasesca o luna
*** temperatura minima -180C – Produsele deja congelate pot fi pastrate maximum un an. Alimentele proaspete introduse in congelator, neputand fi congelate rapid, nu se pastreaza mai mult de o luna.
**** temperatura minima -180C – Congelarea rapida a alimentelor permite pastrarea acestora nealterate maximum un an.Trebuie tinut cont ca alimentele cu un continut ridicat de grasimi se altereaza mai rapid. De exemplu, carnea de porc poate fi tinuta maximum sase luni in congelator, in timp ce un pui rezista un an.