Frazele de mai sus au fost rostite, într-un discurs public, de economistul George Friedman, CEO la compania de consultanţă financiară Stratfor.

"Este un lucru foarte frumos. Menţinerea controlului asupra oceanelor şi a spaţiului este fundaţia puterii noastre. Cea mai bună metodă de a distruge flota inamicului este să nu îl laşi s-o construiască", a arătat economistul.

El a amintit că şi alte mari puteri au procedat la fel, de-a lungul istoriei.

"Modul prin care britanicii s-au asigurat ca nicio putere europeană să nu îşi poată construi o flotă a fost să-i facă pe europeni să se lupte între ei. Politica pe care o recomand este cea folosită de Ronald Reagan în cazurile Irak şi Iran. A finanţat ambele părţi, pentru a se lupta între ele, ca să nu se lupte cu noi. A fost cinic, cu siguranţa nu a fost moral, dar a funcţionat. Britania a ocupat India, a preluat câteva state indiene şi le-a făcut să se bată între ele. Romanii nu au trimis armate immense, ci au plasat diverşi regi creaţi de împărat, iar aceşti regi erau responsabili pentru menţinerea păcii", a spus Friedman.

Şeful Stratfor a evidenţiat şi interesul Statelor Unite în Europa

"Timp de secole, interesul principal al SUA (vezi primul şi al doilea război mondial, războiul rece) a fost relaţia dintre Germania şi Rusia. Dacă aceste două ţări s-ar uni, ar reprezenta singura forţă care ne poate ameninţa. Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se va întâmpla", a afirmat George Friedman.

"SUA trimit arme, artilerie, alte echipamente militare în Ţările Baltice, Polonia, România, Bulgaria. Anunţă azi că nu trimite arme, apoi neagă, dar cu toţii ştim că trimite. În aceste circumstanţe, SUA acţionează în afara Alianţei NATO, pregătind un coridor de siguranţă la graniţele Rusiei", a menţionat economistul.