in urma cu peste de doi ani, Federatia Romina de Fotbal s-a decis sa construiasca i localitatea Mogosoaia, de linga Capitala, un complex sportiv destinat pregatirii si gazduirii echipei nationale. Investitia, impartita i doua etape, depasea noua milioane USD, iar pina i prezent s-a executat structura de rezistenta a unei tribune de 800 de locuri, s-a nivelat pamintul destinat pentru doua terenuri de pregatire prevazute cu instalatii pentru cu nocturne si s-a asfaltat o strada care sa permita comunicarea cu soseaua Bucuresti – Mogosoaia. Pina acum, conform FRF, s-au investit aproape 1.200.000 USD. La iceputul lucrarilor, FRF se baza pe citeva sponsorizari, cea mai importanta provenind de la Loteria Nationala, care a dat deja 5,5 milioane USD din banii publici federatiei, pe parcursul a citiva ani. Pe lista sponsorilor este si Federatia Internationala de Fotbal (FIFA), care are un program de sponsorizare a federatiei pe patru ani, icepind cu 1999, i valoare de un milion USD. Aceste sponsorizari nu vizeaza direct investitia de la Mogosoaia. in acest moment, optimismul din cadrul FRF este la cote ialte, i ciuda faptului ca nu se stie daca se mai poate pune baza pe sponsorizari destinate acestui proiect din partea FIFA sau a Loteriei Nationale, iar bugetul FRF nu poate aloca decit un mic procentaj constructiei de la Mogosoaia.
Mai mult, trezorierul FRF, Marian Albu, nu este de gasit, iar presedintele, Mircea Sandu, nu accepta discutiile cu presa decit i cadrul conferintelor de presa cu program impus. Pina la noi ordine, i acest moment, la Mogosoaia se gaseste doar noroi din abundenta, iar muncitorii se pling ca nici macar motorina pentru utilaje nu au, cu toate ca termenul limita de executie a lucrarilor pentru terenuri si tribuna a fost decembrie 2000.
Cum baza sportiva de la Saftica, locul obisnuit de pregatire a echipei nationale, apartine Ministerului de Interne, FRF a decis ca proiectul de la Mogosoaia este solutia ideala pentru a pastra pregatirea nationalei sub umbrela FRF.
Proiectul i sine este impartit i doua etape, prima vizind construirea a doua terenuri de pregatire dotate cu instalatie de nocturna ce vor permite transmiterea la TV a meciurilor de pregatire. Unul dintre terenuri va beneficia de o tribuna de 800 de locuri destinate specialistilor si dotata cu toate facilitatile (cabinet medical, sala de forta etc.), pentru care sunt necesare trei milioane USD si pentru care s-au cheltuit 1.200.000 USD. A doua etapa implica constructia unui hotel de trei stele, cu piscina acoperita si terenuri de tenis, pentru relaxarea echipei nationale si pentru care sunt necesare sase milioane USD.
Mircea Sandu apeleaza la mila rominilor
„Proiectarea la etapa itii este terminata 100% la nivel de desene de executie, iar etapa a doua este terminata complet la nivel de proiect tehnic si urmeaza nivelul de desene de executie. Din punctul de vedere al executiei lucrarilor, sunt atacate numai lucrarile din prima etapa”, ne-a declarat Iulian Nica, inginerul din cadrul FRF care se ocupa de proiectul de la Mogosoaia.
Terenul pe care se construieste complexul sportiv are aproximativ 45.000 de metri patrati, 30.000 dintre acestia concesionati de la Primaria Mogosoaia, restul fiind cumparati de federatie ica din toamna lui 1996, atunci cind au aparut banii de la Loteria Nationala.
Cum nivelul investitiei i noul complex sportiv este important, iar oamenii cu putere de decizie nu vor sa dea nici o informatie cu privire la sume, poate un fapt graitor il reprezinta gaselnita presedintelui FRF, Mircea Sandu, aceea de a cere fiecarui romin doritor sa ajute nationala sa doneze minimum 250.000 lei pentru modernizarea stadioanelor si finalizarea proiectului de la Mogosoaia. La fel de ciudat este si faptul ca, i 1997, FRF a respins toate controalele financiare cerute de Sorin Stanescu si foloseste, ica din 1993, banii proveniti din sponsorizari bazate tot pe bani publici, apelind acum tot la buzunarul rominului de rind.
„in general, federatia cistiga banii din afilieri, turneele la care participa, cote din transferurile jucatorilor, transmisiunile TV ale meciurilor nationalei si nu i ultimul rind din publicitate. Nici un ban nu provine de la stat sau din buzunarul contribuabilului”, a tinut sa ne precizeze Bivolaru Cristian, secretar general adjunct pe probleme internationale din cadrul FRF. Domnia sa uita sa spuna ca banii Loteriei sunt, totusi, de la stat.