Trebuie insa precizat faptul ca dintre subiectii intervievati de FBI si CSI (preponderent corporatii mari si agentii guvernamentale), desi 91% au raspuns ca au detectat atacuri, 78% au raportat pierderi financiare, iar proportia celor care le-au cuantificat este de doar 37%.
Conform studiului FBI/CSI, furnizat de Best Internet Security, parte a grupului de firme Best Computers, 95% din intervievatii care au raportat brese de securitate dispuneau de sisteme de securitate Firewall, iar 98% foloseau programe antivirus. Cu alte cuvinte, marea majoritate a organizatiilor atacate si-au luat masuri de precautie. Concluzia nu este, cum am fi tentati la prima vedere, sa consideram aceste sisteme inutile, ci doar ca este mai eficienta folosirea lor in combinatie cu altele, recomanda cei de la Best Internet Security, furnizor de solutii de securitate.
De exemplu, Firewall-ul, numele generic al unei componente de retea care valideaza traficul pe baza unei politici de securitate stabilite, este recomandabil sa fie folosit in conjuctie cu mecanisme precum IDS (sistem de detectia intruziunilor), controlul accesului, VPN etc.