Cifrele difuzate ieri privind cresterile economice ale tarilor din zona euro sunt cel putin surprinzatoare cand vine vorba de Franta.

 

Cu putin timp in urma, sondajele efectuate in Franta aratau ca 9 din 10 francezi aveau sentimentul ca tara lor este deja in recesiune, fapt ce a fost infirmat o data cu afisarea unei cresteri de 0,14% in cel de-al treilea trimestru.

 

In paralel, statisticile efectuate in Germania aratau ca germanii sunt increzatori in faptul ca economia lor este suficient de puternica sa faca fata unui hop nefericit precum recesiunea. Si de data aceasta, cifrele au aratat exact contrariul. Germania a inregistrat pentru al doilea trimestru consecutiv o contractare a PIB-ului, fapt ce a inclus-o in seria statelor europene care vor avea drept obiectiv pentru 2009 iesirea din recesiune.

 

Intrebati sa explice care este de ce Franta a reusit sa evite „la mustata” recesiunea, analistii au aratat ca o crestere a nivelului consumului a ajutat foarte mult. Altfel spus, francezii au reusit sa sustina un consum cat de cat suficient pentru a realiza o crestere economica minima.

 

Faptul ca Franta a putut sa treaca pe langa recesiune, nu inseamna ca a scapat de criza. Anul 2009 se anunta in continuare destul de greu, lucru care a fost recunoscut si de catre premierul francez.

 

Pe de alta parte, Germania, care, dupa cum stim are o economie bazata in special pe exporturi, a fost mai expusa riscului de recesiune, intrucat era legata mai mult de climatul international. Scaderea consumului exterior Germaniei a dus la o reducere a cresterii sale economice, intrucat economia acesteia este direct dependenta de consumul extern.