După ce preşedinte francez Emmanuel Macron l-a desemnat pe Thierry Breton pentru postul de comisar european, cota de gen dorită de Ursula von der Leyen nu se mai poate respecta. Astfel România nu ar mai fi obligată să propună o femeie, pentru că oricum nu s-ar mai obţine egalitate de gen, potrivit unor surse de la Bruxelles.

Propunerea iniţială a Franţei a fost Sylvie Goulard, însă aceasta a fost respinsă de către Parlamentul European, la fel ca şi Rovana Plumb în cazul României. Emmanuel Macron a revenit cu o nouă propunere în persoana lui Thierry Breton, care, dacă va fi acceptat, va deţine portofoliul care supervizează piaţa internă, politica industrială şi colaborarea în industria de apărare. În condiţiile în care nu se mai poate bifa egalitatea de gen în Comisia Europeană, se pare că favoritul României pentru postul de comisar european a devenit europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, iar Adina Vălean ar fi rezervă, spun surse de la Bruxelles, potrivit Adevărul.

Siegfried Mureşan este europarlamentar ales din partea Partidului Naţional Liberal şi vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. Pentru a ajunge însă comisar european, Mureşan depinde de instalarea Cabinetului Orban la Bucureşti. În principiu, România ar trebui să ocupe portofoliul Transporturilor, dar există posibilitatea să facă schimb cu Ungaria, care are alocat portofoliul Extinderii. “Ar fi oarecum nefiresc ca guvernul maghiar să primească Extindnerea UE în condiţiile în care Viktor Orban a ridicat garduri la graniţe împotriva migranţilor”, susţin sursele citate.

Ludovic Orban are şi o varianta de rezervă, în cazul în care Ursula von der Leyen cere neapărat o femeie din partea României: Adina Vălean, europarlamentar PNL şi preşedintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, susţin surse liberale.