Într-o declaraţie comună, oficialii celor trei ţări au arătat că sprijină propunerea managementului băncii care va fi supusă aprobării boardului directorilor instituţiei, programat să se întâlnească duminică după-amiază la Bruxelles.

Un purtător de cuvânt al băncii a anunţat o conferinţă de presă în acest sens pentru duminică seară sau luni dimineaţă.

Anunţul referitor la acordul pentru Dexia a fost făcut după întâlnirea de duminică dintre prim-ministrul belgianYves Leterme, cel francez Francois Fillon şi ministrul de Finanţe din Luxembourg, Luc Frieden.

Membrii conducerii grupului bancar franco-belgian Dexia se întâlnesc duminică la Bruxelles pentru a discuta despre divizarea băncii, care se confruntă cu o criză de lichiditate.

Dexia SA negociază vânzarea filialelor din Luxembourg către un grup de investitori internaţionali şi guvernul local, într-o acţiune care poate reprezenta primul pas către divizarea parţială a băncii.
Găsirea unei soluţii referitoare la Dexia este o urgenţă în mod special pentru Belgia, în condiţiile în care agenţia internaţională de evaluare financiară Moody’s Investors Service a plasat, vineri, sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare calificativul Aa1 al ţării. Grupul franco-belgian Dexia are o expunere semnificativă pe Grecia, Italia şi Spania, ţări în cazul cărora investitorii se tem de un eventual faliment.

Dexia, instituţie care în timpul crizei financiare din 2008 a primit un pachet de sprijin de şase miliarde de euro din partea guvernelor francez şi belgian, a început să fie supusă la presiuni pe piaţă din cauza expunerii sale pe Grecia. Expunerea Dexia pe obligaţiunile guvernamentale greceşti este de 3,4 miliarde de euro însă expunerea sa totală pe Grecia, inclusiv pe creditorii din sectorul privat, este de 4,8 miliarde de euro.
Sursa: Agerpres