Grupul Renault va acorda constructorului auto rus AvtoVAZ un ajutor tehnologic în valoare de 240 de milioane de euro, însă nu-şi va majora participaţia de 25% la cererea autorităţilor din Rusia, potrivit cotidianului francez Les Echos.

Cei trei acţionari ai AvtoVAZ, Renault, Troika Dialog şi compania publică Rostechnologi, vor semna vineri un protocol cu ocazia vizitei premierului Vladimir Putin la Paris.

Potrivit înţelegerii, ajutorul acordat de Renault producătorului maşinilor Lada se va derula pe o perioadă de mai mulţi ani.

„Discuţiile continuă pentru finalizarea deciziilor”, a declarat, pentru Les Echos, purtătorul de cuvânt al vicepremierului rus Igor Şuvalov, referitor la acordul între cei trei acţionari.

Programul de modernizare a AvtoVAZ vizează producerea, începând din 2013, a cinci modele bazate pe platforma Logan, respectiv trei modele Lada, unul Renault şi unul Nissan.

Francezii nu vor să se implice în restructurarea datoriilor AvtoVAZ

Renault consideră că AvtoVAZ poate ajunge la stabilitate financiară la o producţie de 500.000 de unităţi pe an, din care 280.000 folosind platforma Logan. Producţia estimată pentru 2009 este de 400.000 de autovehicule.

Grupul francez nu se va implica, însă, în restructurarea datoriilor AvtoVAZ, de 1,4 miliarde de euro la finele lunii octombrie.

Statul rus pare să adopte o poziţie mai conciliantă faţă de Renault după ce General Motors a renunţat la vânzarea companiei Opel către consorţiul Magna-Sberbank. Renault este considerat singurul mare grup occidental implicat în modernizarea industriei auto locale.

SURSA: Mediafax

Te-ar putea interesa și: