Treisprezece cluburi din Superliga chineză (prima divizie), patru de liga a doua şi unu de liga a treia au fost menţionate într-o scrisoare a CFA. Potrivit acesteia, cele 18 cluburi au datorii de pe urma transferurilor de jucători, salariilor şi primelor, astfel că le-ar putea fi interzis accesul în viitorul sezon competiţional. 

Avertismentul CFA vine după ce acest for a primit pe 11 iulie o scrisoare din partea Confederaţiei Asiatice de Fotbal (AFC). Potrivit acesteia, cluburile trebuie să-şi achite datoriile până pe 31 august, altfel urmând să fie excluse din viitoarea ediţie a Ligii Campionilor Asiei. 

CFA susţine că echipa Guangzhou Evergrande, campioana en titre a Chinei şi dublă câştigătoare a Ligii Campionilor Asiei, este printre cluburile cu datorii mari, care trebuie să ia imediat măsuri. 

Mai multe cluburi au negat rapid că ar avea restanţe financiare. Un purtător de cuvânt al AFC a declarat pentru Reuters că instanţa pe care o reprezintă a adresat scrisoarea tuturor federaţiilor membre, nefiind vizate direct cluburile chineze. 

Clubul Shanghai SIPG a indicat, într-un comunicat, că nu mai are restanţe din luna octombrie. 

Comunicate similare au fost emise de Jiangsu Suning, Shandong Luneng şi Beijing Guoan, în timp ce Shanghai Shenhua, clubul care-i oferă un salariu foarte ridicat argentinianului Carlos Tevez, a afirmat că studiază problema şi va achita cât mai curând orice restanţe financiare. 

Autorităţile fotbalului chinez au dorit să reducă sumele cheltuite în ultimii ani în Superligă, fiind introduse noi reguli înaintea perioadei de transferuri din intersezon. 

În ianuarie, transferul brazilianului Oscar, de la echipa engleză Chelsea la Shanghai SIPG, a stabilit un nou record pentru Asia, de 60 de milioane de euro. Salariile şi sumele de transfer din campionatul Chinei au crescut spectaculos, în condiţiile în care această ţară doreşte să devină una din forţele fotbalului mondial. 

AGERPRES