Fosta șefă AEP, Ana Maria Pătru, poate primi 200.000 de euro. Cum s-a ajuns la această situație

Ana Maria Pătru a demisionat din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente în anul 2016, după ce a fost arestată preventiv. Ea fusese trimisă în judecată de DNA Ploiești pentru trafic de influență și spălarea banilor dar a fost achitată definitiv anul trecut de către Curtea de Apel București.

După achitare, fosta șefă AEP a fost implicată într-un proces la secția contencios administrativ și fiscal la Tribunalul București. Acesta a intentat proces împotriva AEP, solicitat drepturi bănești în calitate de președinte AEP pentru intervalul noiembrie 2016 – mai 2020, dar și pe cele în calitate de consilier parlamentar pentru intervalul mai 2020 – octombrie 2020.

La începutul acestui an, Ana Maria Pătru a chemat AEP în judecată, după ce problema nu s-a putut soluționa pe cale amiabilă. Un document consultat de către Radio Europa Liberă România arată că, după ce a fost reținută de DNA, Ana Maria Pătru și copilul ei nu au mai avut altă sursă de venit. Cei doi s-au aflat ”în întregime în întreținerea mamei și bunicii”, spune documentul.

Solicitările Anei Maria Pătru

Fosta șefă a AEP a avut mai multe solicitări în cererea de chemare în judecată. Aceste solicitări sunt pentru perioada 16.11.2016 – 13.05.2020, când ar fi putut să fie președinte AEP.

Ana Maria Pătru solicită drepturi bănești în calitate de președinte al AEP, actualizate cu rata inflației și cu dobânda legală aferentă de la scadență și până la plata integrală. În ceea ce privește drepturile salariale, aceasta a solicitat salariu cu un spor de 15% din salariul de bază conform legii 284/2010 până la 01.07.2017 și după această dată a indemnizației pentru titlul de doctor.

Fosta șefă AEP a cerut indemnizații  în calitate de membru al Biroului Electoral Central pentru fiecare scrutin electoral în parte și pentru concediul legal de odihnă, dar și contravaloarea tichetelor de vacanță.

Pentru perioada 14.05.2020 – 07.10.2020, ea a solicitat drepturile bănești în calitate de consilier parlamentar în cadrul Filialei Sud Vest Oltenia, drepturile salariale cu spor de 15% din salariul de bază conform legii 284/2010 până la 01.07.2017 și după această dată a indemnizației pentru titlul de doctor, indemnizațiile care i se cuveneau în calitate de membru al Biroului Electoral Central pentru fiecare scrutin electoral în parte, indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă și contravaloarea tichetelor de vacanță.

Ce spune Tribunalul București

Miercuri, 28 aprilie, judecătorii Tribunalului București au admis ”excepția de nelegalitate a Ordinului nr 425/16.11.2016 al președintelui AEP, dar respinge ca inadmisibil capătul doi din cererea completatoare având ca obiect excepția de nulitate absolută a demisiei”.

Autoritatea Electorală Permanentă a fost obligată de către reclamantă să plătească drepturile salariale cuvenite, astfel: pentru perioada 16.11.2016 – 13.05.2020, drepturile salariale cuvenite în calitate de președinte al AEP, actualizate cu rata inflației și cu dobânda legală de la scadență și până la plata integrală, salariul de bază și sporurile aferente funcției, indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă și contravaloarea tichetelor de vacanță și, pentru perioada 14 mai 2020 – 7 octombrie 2020, drepturile salariale cuvenite în calitate de consilier parlamentar în cadrul Filialei Sud-Vest Oltenia, actualizate cu rata inflației și cu dobânda legală de la scadență și până la plata integrală.

Este de menționat că decizia nu este definitivă și că poate fi atacată cu recurs în 15 zile. Suma brută pe care Ana Maria Pătru ar putea să o primească este de peste 200 de mii de euro, spune sursa anterior citată.