Fostul premier sloven Janez Jansa a fost pus sub acuzare într-un dosar de corupţie legat de un important contract de armament semnat în 2006 cu firma finlandeză Patria, a anunţat presa slovenă.

Parchetul a decis la 6 august punerea sub acuzare a lui Janez Jansa, şef al guvernului de la Ljubljana între 2004 şi 2008, şi a altor câteva persoane, bănuite că au acceptat sau au oferit comisioane sau au promis mită, a relatat săptămânalul Mladina.

Contractul, în valoare de 278 de milioane de euro, prevedea livrarea a 135 de vehicule blindate produse de Patria, şi a fost negociat în 2006. Revista afirmă, în ediţia de vineri, că, în timpul discuţiilor, Jansa a negociat, prin intermediari, o contribuţie pentru partidul său (SDS, Partidul Democrat sloven), dar a evitat în mod deliberat întâlnirile directe cu reprezentanţii companiei finlandeze.

Primele suspiciuni de corupţie la adresa lui Jansa au fost lansate de o televiziune finlandeză, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor legislative din 2008 din Slovenia. În pofida dezminţirilor lui Jansa, cazul a fost dezbătut pe larg în campania electorală, iar partidul său a pierdut ulterior alegerile.

Actual lider al opoziţiei, el a dezminţit şi vineri orice implicare în acest caz. „Nici eu, nici vreun responsabil al SDS nu am primit sau cerut vreodată plăţi în cadrul contractului cu Patria”, a afirmat el, într-un comunicat publicat pe site-ul partidului, care adaugă că nu a primit nicio înştiinţare oficială din partea Parchetului.

„Dacă cineva din SDS a folosit, fără a avea autorizaţie, numele meu în timpul negocierilor, este un act care trebuie dovedit”, a precizat el.

Jansa a apreciat că punerea sa sub acuzare, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor din octombrie, reprezintă o diversiune, menită să ascundă slabele rezultate ale actualului guvern, condus de social-democratul Borut Pahor.

Contractul face şi obiectul unei anchete a justiţiei finlandeze, care investighează şi acorduri încheiate de Patria cu Croaţia şi Egiptul.

SURSA: Mediafax