Daniel Funeriu acuză factorul politic pentru numărul mare de morți înregistrat în spitalele din România, arătând că nu se știe câți oameni au decedat ca urmare a unor ”morți evitabile”.

Funeriu dă vina pe infecțiile nosocomiale contractate de pacienți în spitale, în condițiile în care acestea au fost deja dovedite ca reprezentând o vulnerabilitate extremă.

Raportul comisiei Vlădescu

Mai mult decât atât, fostul ministru susține că este obligatoriu de întocmit un raport cu privire la numărul celor care au decedat ca urmare a infecțiilor nosocomiale.

”A publicat Ministerul Sănătății vreun raport despre numărul celor internați în spitale cu COVID și morți de infecții nosocomiale? Dacă nu, e obligatoriu să fie făcut!

Singurul raport serios despre sistemul de sănătate e raportul comisiei Vlădescu din 2008. Nosocomialele sunt menționate ca o vulnerabilitate extremă încă de atunci.

Guvernul care a vrut să transforme raportul respectiv în lege, guvernul Boc, a căzut din această cauză, în urma isteriei produse de Antena3.”, a scris Daniel Funeriu miercuri pe Facebook.

”Au murit cu zile”

”Vreau să știu, azi, după 10 ani, câți oameni cu COVID au murit de moarte evitabilă, adică nosocomiale!

Unii dintre morții pe care îi plângeți au murit cu zile: medicii remarcabili, care lucrează până la epuizare fizică și psihică, aparatura nouă, tratamentele de ultimă generație, nu pot face nimic în fața nosocomialelor.

Vina pentru nosocomiale e politică: nu s-a făcut nimic radical pentru a rezolva această problemă.

PS: diferența dintre numărul de morți din România și alte țări ar putea să fie explicată fix prin incidența mărită a nosocomialelor.”, a adăugat Funeriu.

Trebuie precizat că, în anul 2008, Comisia Prezidențială pentru Analiza și Elaborarea Politicilor de Sănătate, condusă de Prof. Cristian Vlădescu, sublinia la pag.34 a Raportului că ”infecțiile nosocomiale revin periodic, cu consecințe care merg până la decesul pacienților și în special al celor mai sensibili, nou născuți și vârstnici”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea.