Fortis Bank, cea mai mare banca din Belgia, care urmeaza sa fie preluata de grupul financiar francez BNP Paribas, a anuntat ca a inregistrat in 2008 o pierdere neta de 20,8 miliarde de euro.

Fortis a consemnat un rezultat negativ de 14,1 miliarde de euro in primele noua luni ale anului trecut, potrivit Mediafax si a precizat in ianuarie ca ultimele trei luni din 2008 ar putea adauga pierderi de inca sase miliarde de euro.

Rezultatele financiare au fost afectate de reevaluarea in scadere a valorii activelor, ca urmare a crizei financiare internationale, respectiv de costuri de restructurare in valoare de 12,5 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut.

Fortis Bank a fost infiintata anul trecut dupa dezmembrarea grupului belgiano-olandez Fortis si include toate activele acestuia din Belgia.

La inceputul lunii octombrie, Olanda a nationalizat activele din tara ale Fortis, operatiune care a cauzat o pierdere de noua miliarde de euro pentru Fortis Bank, iar statul belgian a procedat simmilar cu divizia locala a grupului.

Executivul belgian s-a inteles cu grupul francez BNP Paribas pentru vanzarea a 75% din activele nationalizate, tranzactie contestata insa de actionarii Fortis Bank in instanta.