Fortis, cel mai mare grup financiar din Belgia, a primit un ajutor in valoare de 11,2 miliarde de euro de la autoritatile belgiene, olandeze si luxemburgheze, dupa ce investitorii s-au aratat ingrijorati de situatia economica a bancii.

Astfel, guvernul belgian va cumpara 49% din divizia bancara a Fortis, pentru care va plati 4,7 miliarde de euro, in timp ce Olanda va oferi 4 miliarde de euro pentru o participatie similara din divizia bancara olandeza a grupului. Luxemburg va oferi un imprumut de 2,5 miliarde de euro, suma ce valoreaza cat 49% din divizia bancara a Fortis in aceasta tara.

Fortis este, pana in acest moment, cel mai mare grup financiar din Europa care este salvat de la colaps. Criza financiara ce are loc in intreaga lume a dus la prabusirea bancii americane Lehman Brothers si a determinat interventia presedintelui Bush pentru initerea unui plan de salvare a sistemului financiar, plan in valoare de 700 miliarde de dolari.

Titlurile Fortis au inregistrat saptamana trecuta o depreciere de 35% la bursa din Bruxelles, pe fondul ingrijorarii privind neputinta bancii de a-si reface capitalul in urma preluarii unor divizii ale grupului ABN Amro Holding NV pentru 24,4 miliarde de euro.

„Increderea investitorilor in Fortis trebuie improspatata” a declarat Corne van Zeijl, manager al SNS Asset Management din Olanda, care detine o parte dintre actiunile grupului Fortis.

Fortis ia in calcul sa isi vanda participatia pe care o detine in cadrul diviziei bancare a ABN Amro, dar nu au fost anuntati inca eventuali cumparatori.

Sursa: Bloomberg