Deşi maghiarii cu credite în euro şi câştiguri în forinţi nu sunt deloc fericiţi, comercianţii din Ungaria beneficiază din plin de cursul defavorabil al monedei lor naţionale, care le dă străinilor o putere de cumpărare mai mare.

În ultimele luni, de când euro s-a întărit în faţa forintului, s-a constatat o creştere consistentă a numărului de cumpărători străini la complexurile comerciale din oraşele de graniţă ale Ungariei. Potrivit calculelor presei maghiare, afluxul de străini a salvat 9.500-11.500 de locuri de muncă. Calculele au fost bazate pe raportările oficiilor regionale ale forţelor de muncă.

Numărul cel mai mare de cumpărători s-a constatat din cele trei ţări ce utilizează euro, cu care Ungaria are graniţă comună: Slovenia, Austria şi Slovacia. Din rândul celorlalte ţări, croaţii au înregistrat o creştere consistentă, în timp ce numărul de români s-a păstrat în aceleaşi cote.

Dintre cele trei ţări utilizatoare de euro, Slovacia este cea cu nivelul de trai cel mai scăzut. Astfel, este explicabil de ce numărul de slovaci din magazinele maghiare de la graniţă a fost mult mai mare, având în vedere faptul că puterea de cumpărare a monedei euro este cu 15% mai mare decât în uNarmă cu un an.

SURSA: Napi Gazdaság (Ungaria)