„Printre prevederile actului normativ referitoare la condiţiile şi procedura pe care trebuie să le îndeplinească administratorii în vederea fuziunii, se numără şi cea a necesităţii informării şi consultării participanţilor fondului de pensii facultative absorbit, cu privire la această operaţiune. Fuziunea se realizează numai în condiţiile obţinerii acordului majorităţii acestora”, se precizează într-un comunciat remis de CSSPP.
În urma obţinerii autorizării definitive, activele, participanţii şi arhiva de la fondul de pensii absorbit vor fi transferate la fondul de pensii absorbant, iar fondul de pensii absorbit în urma fuziunii îşi încetează existenţa.
Ulterior, participanţilor preluaţi li se recalculează numărul de unităţi de fond în funcţie de valoarea activului personal transferat şi de valoarea unitară a activului net al fondului de pensii facultative absorbant.
Operaţiunile de fuziune între două sau mai multe fonduri de pensii au efect în consolidarea pieţei sistemului de pensii private ca parte a unui proces natural de evoluţie a acestui sector financiar, se mai afirmă în comunicatul Comisiei.