„Nu este doar problema de a arăta că băncile sunt suficient capitalizate. Trebuie să arăţi că ele au un acces adecvat la finanţare”, a afirmat oficialul FMI.
El a adăugat că autorităţile UE au anunţat noi teste de stres aplicate băncilor europene, pentru a examina suplimentar cerinţele legate de capital şi problemele legate de accesul la finanţare.
„Şi aceste teste ar putea produce un răspuns diferit la aceste facilităţi de susţinere care ar putea fi solicitate pentru a asigura încrederea stabilitatea sistemelor bancare”, a spus Lipsky.
Unii analişti consideră că testele de stres din acest an, care au fost trecute cu succes de toate băncile irlandeze, nu au fost relevante, ţinând cont că Irlanda trebuie acum să injecteze lichidităţi în sistemul său bancar.
Irlanda va primi 85 miliarde euro
Programul de ajutor financiar internaţional pentru Irlanda, în valoare de 85 miliarde euro, dintre care 35 miliarde euro vor fi consacraţi pentru salvarea sectorului bancar, a fost validat duminică seară de miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană.
„Nu va fi uşor, dar ne aşteptăm la reluarea creşterii pe termen relativ scurt dacă sunt adoptate măsuri adecvate. Ar fi nerealist să ne aşteptăm ca anunţurile privind ajutorul acordat Irlandei să schimbe complet percepţia pieţelor financiare. Pentru calmarea lor e nevoie de timp”, a apreciat Lipsky.
Una dintre primele trei bănci irlandeze, Bank of Ireland (BofI), a anunţat luni că va proceda la o majorare de capital în valoare de 2,2 miliarde euro până în luna februarie 2010, ceea ce va conduce de facto la naţionalizarea sa.
Într-un comunicat de presă, Bank of Ireland (BofI) precizează că, la cereea Băncii centrale a Irlandei, capitalul său va fi majorat cu 2,2 miliarde euro pentru a îmbunătăţi nivelul fondurilor proprii până la aproximativ 12%. BofI adaugă că statul irlandez va subscrie la această majorare de capital, în timp ce alţi investitori nu o vor face, ceea ce pare cel mai probabil în contextul actual. În consecinţă, la final, statul irlandez va ajunge să deţină aproximativ 80% din acţiunile Bank of Ireland, faţă de 36% în prezent, ceea ce înseamnă practic naţionalizarea băncii.
O altă bancă irlandeză în dificultate, Allied Irish Banks (AIB), ar urma să aibă o soartă identică, în urma unei injecţii de capital de peste cinci miliarde de euro. Cea de a treia mare bancă irlandeză, Anglo Irish Bank, a fost deja naţionalizată la începutul lui 2009, în urma dificultăţilor provocate de spargerea bulei imobiliare.
Ministrul irlandez de Finanţe, Brian Lenihan, a declarat duminică seara că statul irlandez va ajunge să deţină „o vastă majoritate” din sectorul bancar local.
Sursa: Agerpres