Statele cu economii dezvoltate care se confruntă cu deficite bugetare ridicate ar trebui să înceapă să pregătească cetăţenii pentru măsurile de austeritate de care va fi nevoie începând de anul viitor, a avertizat duminică John Lipsky, first deputy managing director al FMI.

Oficialul a arătat că ajustările necesare vor fi atât de semnificative încât vor impune restricţii asupra sistemelor de ajutoare de sănătate şi sistemelor de pensii, vor determina scăderea cheltuielilor publice şi introducerea unor măsuri de majorare a veniturilor bugetare din taxe, atât prin modificări ale politicii fiscale cât şi prin îmbunătăţirea administrării sistemului finanţelor publice, adică o mai bună colectare a impozitelor.

„Abordarea provocării fiscale este o prioritate cheie pe termen scurt, deoarece temerile legate de sustenabilitatea fiscală ar putea submina încrederea în relansarea economică. Deja am văzut că, în mai multe ţări cu niveluri excepţional de ridicate ale datoriei publice şi deficitului bugetar, primele de risc suveran (costul datoriei de stat – n.r.) au crescut puternic, punând presiune asupra ţărilor afectate şi crescând riscul de posibile deversări la scară largă”, a arătat Lipsky într-un discurs susţinut duminică la China Development Forum, la Beijing.

Pentru marile economii dezvoltate, menţinerea măsurilor de stimulare fiscală în 2010 este adecvată, însă consolidarea ar trebui să înceapă de anul viitor dacă se doreşte o relansare economică sustenabilă.

Autorităţile ar trebui să înceapă să transmită clar populaţiei motivele pentru care revenirea la politici fiscale prudente este o condiţie necesară pentru susţinerea creşterii economice, a spus oficialul FMI.

SURSA: Mediafax