Economia mondială ar putea reîncepe să crească la începutul anului viitor, mai devreme cu un trimestru decât s-a anticipat, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, pentru publicaţia Il Sole 24 Ore, preluată de Mediafax.

„De aproximativ un an spunem că relansarea va începe în primul semestru al 2010. Fenomenul ar putea fi iniţiat cu trei luni mai devreme, ceea ce reprezintă o veste bună”, a afirmat Strauss-Kahn.

Oficialul consideră că revenirea economiei mondiale va fi lentă, iar punctul culminant al crizei financiare, cu riscuri majore ca o bancă de talia Lehman Brothers să se prăbuşească, a fost depăşit.

„Putem vedea capătul tunelului, însă suntem în continuare în criză, deoarece adevăratele probleme sunt efectele asupra societăţii, precum şomajul, care va continua să crească timp ce cel puţin un an”, a spus Strauss-Kahn.

FMI a revizuit, recent, în sens pozitiv, prognozele de creştere economică globală, de la -1,4% la -1,3% pentru 2009 şi, respectiv, de la 2,5% la 2,9% pentru 2010.

SURSA: Mediafax