„Ştim că epidemia se extinde rapid. În condiţiile în care o treime dintre statele membre sunt direct afectate, aceasta nu mai este o problemă regională, este una globală care necesită un răspuns global, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, la conferinţa sa de presă comună cu preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Extinderea continuă a epidemiei va duce în 2020 la o creştere a economiei globale sub nivelul înregistrat în 2019, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, adăugând că FMI îşi va revizui în scădere prognozele în următoarele săptămâni.

În raportul din ianuarie „World Economic Outlook”, FMI previziona un avans al PIB-ului global de 2,9% în 2019 şi de 3,3% în 2020. În februarie, Kristalina Georgieva avertiza că extinderea rapidă a epidemiei va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale.

Potrivit Agerpres, oficialul Fondului şi-a arătat îngrijorarea legată de statele cu venituri scăzute şi cele mai vulnerabile – „acele ţări ale căror necesităţi de finanţare ar putea creşte rapid din cauza escaladării costurilor economice ale epidemiei”. Statele membre pot accesa Instrumentul de finanţare rapidă, prin care s-ar putea furniza până la 40 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente „care ne-ar putea aborda în mod potenţial pentru sprijin”, a adăugat directorul general al FMI.