‘Sunt mai optimist decât în urmă cu o lună. Cred că au fost făcute progrese’, a declarat Blanchard la o conferinţă organizată la Tel Aviv. ‘Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută este important, este o parte a soluţiei dar nu soluţia completă’, a precizat economistul şef al FMI, fără a spune care sunt măsurile care mai trebuie adoptate.

Liderii europeni au convenit vineri la Bruxelles să modifice tratatul pentru o mai mare integrare economică, chiar dacă Marea Britanie (a treia economie din zona euro) a refuzat să se alăture restului celor 17 state membre ale zonei euro şi celorlaltor nouă state membre ale UE. De asemenea, liderii europeni au convenit să furnizeze împrumuturi de până la 200 miliarde de euro către FMI.

‘Angajamentul de a ne oferi 200 de miliarde de euro reprezintă o diferenţă semnificativă în sensul că acum putem să mergem şi la alte ţări să le spunem ‘europenii ne-au dat bani, ne puteţi ajuta şi voi?’, a declarat Olivier Blanchard.

Separat, guvernatorul Băncii centrale a Germaniei a ţinut să elimine speculaţiile potrivit cărora Banca centrală Europeană îşi va extinde mandatul. Potrivit lui Jens Weidmann, deşi acordul convenit săptămâna trecută reprezintă un real progres, este sarcina guvernelor şi nu a BCE să rezolve criza cu sprijin financiar. ‘Mandatul pentru redistribuirea banilor contribuabililor între statele membre nu face parte din politica monetară. Finanţarea datoriilor suverane prin băncile centrale este interzisă de tratat’, a declarat Jens Weidmann într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Te-ar putea interesa și: