Florin Cîțu e OUT? Scandalul legat de programul Anghel Saligny, pe care Premierul îl vrea implementat cu orice preț, ar putea să îl coste pe șeful Cabinetului scaunul.

Cei de la USR Plus nu se arată dispuși să treacă peste evenimentele de miercuri, care s-au încheiat cu revocarea ministrului Justiției.

Florin Cîțu e OUT? Cei de la USR Plus sunt categorici

USR PLUS anunţă că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Cîţu, „care a aruncat ţara în criză politică”.

„USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare”, afirmă reprezentanţii formaţiunii, care cer negocieri pentru un nou premier şi adaugă că, dacă discuţiile eşuează, vor susţine o moţiune de cenzură împotriva lui Florin Cîţu.

„Cerem Coaliţiei să ia act de lipsa unei majorităţi care să susţină Cabinetul Cîţu şi solicităm declanşarea de urgenţă a negocierilor în Coaliţie pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu„, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de reprezentanţii formaţiunii.

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru viitorul guvern şi are tot sprijinul formaţiunii pentru continuarea reformei din justiţie, inclusiv desfiinţarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, „procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîţu”.

Biroul Naţional a decis convocarea Comitetului Politic în 11 septembrie.

Al doilea ministru USR Plus revocat de Cîțu

În context, Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei, a anunţat miercuri seară premierul Florin Cîţu, care a precizat că a informat coaliţia în legătură cu această decizie, pe care şi-o asumă.

„Voi propune un ministru interimar care va înţelege prioritatea zero a investiţiilor în România. Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie USR PLUS să aibă înţelegerea, să aibă responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare”, a afirmat Cîţu.

Stelian Ion este al doilea ministru USR PLUS revocat, după Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătăţii.

La acel moment, liderii coaliţiei au convenit asupra unui act adiţional la protocolul alianţei care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului, notează news.ro.

Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cîrstoveanu.