Scandalul provocat de uciderea ursului Arthur de către prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein e explodat, atât în presa din România, cât şi în cea internaţională.

Ultimul care lansează o serie de critici în acest caz, de această dată îndreptate înspre premierul României şi ministerul Mediului, este fostul senator USR Mihai Goţiu, cunoscut drept un luptător pentru protejarea mediului.

Florin Cîţu şi ministrul Mediului, criticaţi dur pentru reacţiile avute

Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, Goţiu afirmă că nu ştie ce poate fi considerat mai revoltător: uciderea ursului sau declaraţiile făcute, de la vârful Guvernului României, de către Florin Cîţu şi Tanczos Barna.

“”Se pare că nu e cel mai mare urs” a spus prim-ministrul României, Florin Cîțu, de parcă despre asta e discuția, și nu despre faptul că, în mod abuziv, s-a folosit un document semnat de ministrul Mediului, pentru a ”extrage” un urs potențial periculos (în fapt, o ursoaică), pentru o partidă de vânătoare de trofeu, lucru total ilegal.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, zice și el că așteaptă rapoartele anchetelor oficiale, ale Gărzii de Mediu, respectiv ale Gărzii Forestiere, pentru a se stabili dacă a fost împușcat ursul pentru care s-a dat derogare și nu altul. De parcă o banală verificare (s-a dat derogare pentru o ursoaică, dar s-a împușcat un mascul) nu răspunde cât se poate de clar, înainte de orice procedură birocratică, despre ce fel de “extragere” a fost vorba”, a scris Mihai Goţiu pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Agent Green

“Domnului ministru i-a fost adusă la cunoștință situația, dar a continuat să o nege”

Fostul senator afirmă că a discutat despre subiectul împuşcării urşilor în România de mai multe ori cu Tanczos Barna, atât în Senat, cât şi după ce acesta din urmă a preluat poziţia de ministru al Mediului.

“Atâta vreme cât se discută despre ”cote de intervenție” orice derogare poate duce la o vânătoare ilegală, în care nu urșii așa-zis periculoși (asta e o altă discuție) ajung să fie împușcați, ci masculii cei mai reprezentativi ai speciei, considerați a fi trofee.

Adică urșii care au cel mai mic grad de pericol pentru oameni și bunurile lor – pentru că tocmai faptul că sunt masculi alfa le permite să aibă teritorii bine delimitate și se descurcă să trăiască în sălbăticie fără să fie nevoiți să se apropie de sursele de hrană din așezările umane.

Așadar, pot depune mărturie că domnului ministru i-a fost adusă la cunoștință situația (și nu, n-am fost eu singurul care l-a informat), dar a continuat să o nege”, mai spune Mihai Goţiu.

În România activează o reţea care utilizează “derogările” pentru a atrage vânători de trofee

În plus, USR-istul acuză existenţa unei adevărate reţele care face posibile astfel de ilegalităţi în România.

“Nu e vorba de un fapt izolat, de un accident, ci de o rețea care utilizează “derogările” pentru a atrage vânători de trofee (și evident pentru a încasa sume considerabile pentru acest ”privilegiu”.

Că nu cred că-și închipuie cineva că prințul ”de poveste” a aflat de la rubrica de mică publicitate a Guvernului României și a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, că într-un oarecare sat din Covasna, cu greu de găsit pe hartă, se organizează o vânătoare.”