Prim-ministru României, Florin Cîțu, a anunțat că dozele de vaccin Pfizer/BioNTech programate astăzi nu au putut ajunge deocamdată în România din cauza vremii nefavorabile din Germania. “Am vorbit şi cu Ministerul Apărării Naţionale dacă avem noi posibilitatea să aducem aceste doze”, a afirmat premierul, precizând însă că nu va fi necesară reprogramarea persoanelor pentru rapel.

“Vaccinul nu a mai putut ajunge la această oră, s-ar putea să ajungă în timpul zilei de astăzi. Ori astăzi, ori mâine, monitorizăm situaţia. Dacă nu, am vorbit şi cu Ministerul Apărării Naţionale dacă avem noi posibilitatea să aducem aceste doze care trebuiau să vină astăzi. Oricum, sunt doze de rapel, suntem ok în perioada următoare, nu  este nicio problemă, nu se reprogramează nimeni”, a anunţat, luni, într-o declaraţie de presă, premierul Florin Cîţu.
Acesta a precizat şi că programările pentru vaccinul AstraZeneca, al treilea aprobat în Uniunea Europeană, vor începe în 10 februarie.  “AstraZeneca vom primi în această lună aproape 800.000 de doze, începem de pe 10 programările pentru AstraZeneca. Vom face prima vaccinare, nu vom păstra rapelul, rapelul pentru AstraZeneca este peste 2 luni de zile, deci încă 800.000 de persoane vor fi programate. Nu văd o problemă”, a mai precizat premierul.
Florin Cîţu susţine că merge foarte bine campania de vaccinare.  “Bineînţeles că sunt probleme pe termen scurt, care nu depind de noi, dar eu zic ca ne-am adaptat foarte bine la situaţie”, a mai afirmat Cîţu.
A opta tranşă de vaccin Pfizer BioNTech, care constă în 163.800 doze, ar fi trebuit să ajungă, luni dimineaţă,  în ţară, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj Napoca şi Timişoara.  Aeronava nu a putut însă decola din cauza condiţiilor meteorologice din Germania.

Florin Cîțu: Depinde de noi toţi să avem un an școlar fără probleme

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, în contextul reluării cursurilor în format fizic, că autorităţile monitorizează situaţia şi că depinde de noi toţi “să avem un an şcolar fără probleme”.

“Astăzi reîncepe şcoala, moment de bucurie pentru copii, profesori – nu şi-au văzut colegii de foarte mult tip. După multe luni de zile, copiii merg înapoi la şcoală în cle trei scenarii pe care le-am anunţat deja, dar, este adevărat şi cu multe restricţii şi suntem foarte atenţi să vedem cum evoluează situaţia”, a declarat, luni dimineaţă, Florin Cîţu.

Premierul reiterează ideea că trebuie respectat portul măştii şi folosirea dezinfectantului şi respectarea distanței fizice. “Depinde de noi toţi, împreună, să avem un an şcolar fără probleme. Fac un apel către părinţi, atunci când observăm simptome la copii, chiar de gripă, este recomandat să rămână acasă. Cel mai bine”, a mai declarat premierul.

Acesta a făcut un apel la profesori să se vaccineze, acest lucru fiind important pentru sănătatea  or, pentru sănătatea copiilor şi pentru “un an şcolar fără probleme”.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea