Deși până acum elevii și părinții se așteptau să aibe tabletele până la începerea noului an școlar, situația devine din ce în ce mai dezastruoasă. Cu doar câteva zile înainte de începrea noului an școlar, ministrul Finanțelor Florin Cîțu a anunțat că tabletele promise de Guvern pentru învățământul online vor ajunge la beneficiari în octombrie sau noiembrie.

Noua veste vine în contextul în care multe dintre școlile din România se pregătesc deja pentru învățământul hibrid, iar fără aceste tablete, o parte din elevii fără posibilități materiale nu vor avea cum să învețe.

Totodată, Florin Cîțu a explicat și motivul pentru care această întârziere are loc. Potrivit acestuia, producția lor durează mult mai mult din cauza faptului că acestea nu sunt tablete cumpărate din magazine.

„Am alocat resursele necesare, au fost alocate resurse suplimentare la rectificarea bugetară, pentru tablete. Aici, au fost și sunt niște discuții despre licitații. O parte dintre tablete, câteva loturi, vor fi livrate acum, nu sunt toate livrate. Anul trecut, au fost cumpărate 200.000 de tablete tot anul.

Guvernul cumpără pentru acest început de an 200.000 de tablete dintr-o dată. Este clar că s-ar putea să fie o problemă de producție, de capacitate de producție. În același timp sunt specificații clare pentru aceste tablete, nu le cumpărăm din piață, din magazin.

De aceea producția lor durează mai mult. Eu cred că până la mijlocul lunii octombrie vor fi livrate toate aceste tablete. Sunt câteva loturi care vor fi livate în septembrie, celelate vor fi livrate în octombrie și noiembrie”, a declarat, la Galați, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Ce spune ministrul Educației

De cealaltă parte,  Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a anunțat că 82.000 de tablete cu internet plătit pentru doi ani vor fi distribuite în unităţile de învăţâmânt care încep şcoala în scenariul roşu.

„Sunt deja 82.000 de tablete gata să plece către unităţile de învăţâmânt care se află în scenariul roşu. Avem un operator economic care a câştigat licitaţia realizată de către ONAC. (…) Tabletele pe care le-am achiziţionat sunt conectate la internet şi cu internetul plătit pentru doi ani de zile”, a spus Anisie.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea