SUA retrogradată de Fitch Ratings

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a decis marţi să retrogradeze ratingul de ţară al SUA, de la AAA până la AA plus, precizând că se aşteaptă la o deteriorare fiscală în următorii ani precum şi la o povară mai mare a datoriei guvernamentale, transmite Reuters.

Perspectiva asociată ratingului de ţară al SUA a fost revizuită şi ea de la „negativă” la „stabilă”, ceea ce înseamnă că Fitch nu se aşteaptă la o nouă retrogradare pe termen scurt.

Este pentru prima dată după mai mult de un deceniu când o mare agenţie de rating retrogradează calificativul SUA, cea mai mare economie a lumii. Precedenta decizie a fost adoptată de S&P Global Ratings în 2011, când a retrogradat calificativul SUA de la AAA până la AA plus, al doilea cel mai bun rating posibil.

„Retrogradarea ratingului SUA reflectă aşteptate deteriorare fiscală pe parcursul următorilor trei ani, o povară mare şi în creştere a datoriei guvernamentale şi erodarea guvernanţei comparativ cu alte state care beneficiază de un rating ‘AAA’ pe parcursul ultimelor două decenii”, a informat Fitch într-un comunicat de presă.

Reacția Trezoreriei SUA și Casei Albe

Secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen a reacţionat imediat la decizia Fitch pe care a calificat-o ca fiind „arbitrară şi bazată pe date învechite”. Casa Albă a avut o opinie similară, afirmând că „nu este deloc de acord cu această decizie”.

„Este o sfidare a realității să retrogradezi Statele Unite într-un moment în care președintele Biden a oferit cea mai puternică redresare dintre toate marile economii din lume”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Analiștii au declarat însă că această mișcare arată profunzimea daunelor cauzate Statelor Unite de rundele repetate de dezbateri controversate privind plafonul de îndatorare, care au împins națiunea în pragul intrării în incapacitate de plată în luna mai.

Investitorii utilizează ratingurile acordate de cele trei mari agenţii pentru a evalua profilul de risc al companiilor şi guvernelor atunci când acestea încearcă să strângă finanţare de pe pieţele de capital. Imediat după anunţul deciziei Fitch, dolarul american s-a depreciat în raport cu un coş de valute importante.

În luna mai a acestui an Fitch a anunţat că a plasat ratingul AAA atribuit pentru datoria suverană a SUA sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, citând riscurile în scădere precum disputele politice şi creşterea poverii datoriei.