Totuşi, în ansamblu, regiunea este mai bine plasată pentru a face faţă şocurilor externe decât a fost în 2008-2009, se arată în analiza Fitch.

Agenţia apreciază că legăturile strânse din sectorul financiar dintre statele Europei emergente şi cele din zona euro au potenţialul de a provoca pagube mai mari, în cazul înrăutăţirii crizei datoriilor.

Băncile din zona euro deţin participaţii masive în sistemele bancare din Europa Centrală şi de Est. Deşi există o desfăşurare a expunerii băncilor internaţionale la Europa emergentă din semestrul doi al anului trecut, Fitch nu a observat dovezi ale unei retrageri semnificative ale băncilor mamă. Totuşi, implicarea semnificativă a băncilor mamă din Grecia în activele băncilor locale în Bulgaria (25%), Macedonia (25%), Serbia (16%) şi România (13%) reprezintă un risc în eventualitatea unor evenimente extreme în Grecia, cum ar fi ieşirea din zona euro şi retrageri masive din depozitele băncilor, avertizează Fitch.

"Cu excepţia Ungariei, Europa emergentă, inclusiv Rusia şi Turcia, au evitat până acum retrogradarea ratingurilor suverane în 2012. Totuşi, pe fondul deteriorării estimărilor economice pentru zona euro, perspectivele de rating pentru Europa emergentă au fost deja în mare parte revizuite, de la pozitivă la stabilă", susţine analistul Paul Rawkins.

Fitch apreciază că statele Europei emergente se confruntă cu o încetinire accentuată a creşterii economiei, la 2,7% în 2012, de la 4,7% în 2011, un declin mai mare decât în statele emergente din Asia, America Latină, Orientul Mijlociu sau Africa.

Totuşi, Fitch apreciază progresele semnificative în consolidarea fiscală înregistrate de statele Europei emergente, reducerea deficitelor lor fiscale aproape de echilibru în 2011, de la 6% din PIB în 2009. Datoria publică rămâne scăzută, la 29% din PIB.
Sursa: Agerpres