'Am putea să coborâm cu o treaptă ratingul Vodafone dacă preluarea Ono nu va fi însoţită de alte măsuri pentru reducerea datoriei', avertizează Fitch.

Agenţia de evaluare consideră că, în prezent, gradul de îndatorare al Vodafone este unul redus pentru o companie care beneficiază de un rating 'A minus'. Cu toate acestea, preluarea Ono şi precum şi investiţiile avute în vedere în următorii ani ar putea duce gradul de îndatorare la limita superioară a intervalului pentru un rating 'A minus'.

Citiți și: Achiziție Vodafone de 7,2 miliarde euro

Fitch consideră că expunerea crescută a Vodafone pe pieţele emergente, după vânzarea participaţiei la Verizon Wireless, creşte vulnerabilitatea grupului la riscurile de pe pieţele emergente şi de asemenea expune Vodafone la riscul creşterii volatilităţii cursului de schimb.

Ratingul Vodafone ar putea fi coborât dacă vor apărea presiuni asupra fluxului de lichidităţi ca urmare a profitabilităţii reduse, cumulată cu o creştere a cheltuielilor de capital şi a sumelor alocate pentru recompensarea acţionarilor. În sens invers, o scoatere de sub supraveghere şi o îmbunătăţire a perspectivei la stabilă ar putea apărea de pe urma unui flux susţinut de lichidităţi şi a dovezilor privind profitabilitatea investiţiilor, care să conducă la o îmbunătăţire a poziţiei competitive pentru operaţiunile europene ale Vodafone.

Vodafone are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume. Vodafone România, o divizie a Vodafone Group Plc., a ajuns la 8.315.389 clienţi, la data de 31 decembrie 2013, ceea ce reprezintă o creştere cu 132.466 de clienţi, faţă de trimestrul anterior.
Sursa: Agerpres